Velikonoce jsou za dveřmi, a tak i finišujeme s jarním úklidem. Na úklid můžeme použít chemické čisticí přípravky nebo také ne. Zdatnou náhradou za chemii bude při jarním smýčení sůl, soda, ocet a citron.

S octem na úklid lednice a myčky

Při úklidu lednice přidáme do vody, kterou myjeme, ocet. Ten ji desinfikuje a zneutralizuje v ní i jakýkoli zápach. Pokud v lednici nějaká potravina způsobí zápach, nalijeme na houbičku či vatu trochu octa a vložíme ji do chladničky. Díky malému množství není chladnička příliš cítit ani po něm.

Ocet také vyčistí odtok myčky - po umytí nádobí do něj nalijeme cca půl litru octa a necháme působit celý den. Poté buď umyjeme další várku nádobí, případně zapneme naprázdno program na krátké mytí. Takovéto čištění stačí provádět jednou za několik měsíců. Stejně jednoduše a bez jakýchkoli nákladů lze zajistit, aby myčka i hezky voněla - do přihrádky v košíčku na příbory přidáváme k mytí čerstvou či sušenou kůru citrusů nebo vymačkané citrony. Kůra vydrží na dvě až tři mytí, pak je nutné ji vyměnit. Je také vhodné nechat myčku třeba přes noc pootevřenou, aby větrala. Pak se již nikdy nestane, že bude nepříjemně cítit.

Čistit je třeba i výlevku ve dřezu. Aby se v ní neusazovala mastnota, nasypeme do ní občas polévkovou lžíci soli a zalijeme horkou vodou.

Praní ekonomicky i ekologicky

Na některé prádlo je vhodnější použít tekuté mýdlo, vyrobit ho můžeme i doma. Na hrubším struhadle nastrouháme jednu kostku mýdla s jelenem, přidáme polovinu balíčku krystalické sody, která změkčuje vodu a pomáhá při čištění skvrn, a vše doplníme na 10 litrů vodou - po rozpuštění vznikne vazké tekuté mýdlo. To samozřejmě nevypere skvrny od ovoce, kávy či vína ani silně znečištěné oblečení, ale můžeme ho používat na praní běžně zašpiněného či jemného prádla, svetrů, kojeneckého a dětského oblečení a také na praní oblečení lidí trpících atopickými ekzémy. Na jednu prací lázeň přidáme do pračky jeden až dva kelímky od jogurtu.

Jako jednoduchou aviváž pak můžeme použít znovu ocet – buď samotný, nebo si ji vyrobíme z jednoho dílu vody, octa a sody. Na prací lázeň stačí plná nádržka na aviváž v pračce. Po uschnutí nezůstává na prádle žádný zápach, pro lepší pocit však lze přidat několik kapek esenciálního oleje (citronový, levandulový, bergamotový či eukalyptový), který současně hubí roztoče i z prádla praného pod 60 °C.

Tipy na další čištění

  • Napálenou vrstvu pokrmu na dně hrnce pomůže uvolnit vroucí voda s trochou sody.
  • Zašlé sklo či zahnědlou termosku ponoříme do lázně z horké vody s bramborovými slupkami, necháme chvíli působit a umyjeme.
  • Vodní kámen na spirále rychlovarné konvice odstraníme pomocí octa nebo vody s octem a solí. Necháme působit přes noc.
  • Pokud potřebujeme vyčistit dřevěný nábytek, či ho vyleštit nebo oživit jeho texturu, jemně plochy otíráme flanelovým hadříkem, namočeným v teplém pivu.
  • Zakouřené sklo krbové vložky vyčistíme relativně snadno měkkou stranou vlhké houbičky, na niž jsme nabrali trochu dřevěného popela z krbu. Pokud to děláme pravidelně, nečistota se na sklo nenapeče a lze ji snadno setřít. Vzniklé šmouhy otřeme vlhkou houbičkou a suchým hadříkem vytřeme do sucha.

Foto: www.thinkstock.cz