Je všeobecně známo, že na jaře se probouzí příroda. Spolu s tím přichází období plné tlakových a teplotních změn, což mnohé z nás unavuje. Zároveň však v přírodě nalezneme mnoho způsobů, jak získat svoji energii zpět. Jedna z cest vede přes kopřivy.

Z kopřiv se dá nejen leccos uvařit, ale také poslouží k výrobě domácí masti:

Zdroj: Youtube

Jaké zdravé látky má kopřiva? Všechny!

Kopřivu známe všichni. Často ji vnímáme jen jako nadbytečný plevel, který nás může akorát popálit. Opak je však pravdou. Kopřiva je bohatým zdrojem zdravých a blahodárných živin. Obsahuje celou řadu vitaminů (B2, B6 a C) a minerálů, jako je hořčík, vápník, draslík, železo nebo fosfor. Dále v ní najdeme flavonoidy, organické kyseliny, histamin nebo sacharidy a serotonin. Výčet tím zdaleka nekončí, z kyselin jsou patrné šťavelová, octová, křemičitá nebo mravenčí.

Kde bylinu sehnat?

V květnu jsou kopřivy vyrostlé v plné síle a najdete je takřka na každém rohu: v parku, v lese nebo u pole. Při jejím sběru nezapomeňte na ochranné rukavice. Listy srdčitého tvaru mají drsný povrch, který vás může na dotek pálit, což může posléze způsobovat nepříjemné svědění.

Jak „vypít“ kopřivu?

Když už máte doma natrhanou kopřivu, přichází na řadu vyřešit otázku: jak ji zpracovat. Možností je hned několik. Oblíbenou variantou je kopřivová šťáva. Vrcholky kopřiv opláchněte a rozmixujte. Vzniklou šťávu sceďte a uložte do lednice. Šťávu při podávání řeďte vodou v poměru 1 : 1.

Kopřivy můžete rovněž zpracovat jako detoxikační nápoj. Hrst kopřiv včetně kořenů důkladně omyjte. Následně do nich přilejte zhruba půl litru vroucí vody. Bylinu nechejte celý den vyluhovat. Druhý den směs sceďte a můžete ji začít pít.

Kopřiva obohatí vaši kuchyni

Využití kopřiv je vskutku bohaté. Vedle nápojů s nimi lze vylepšit celou řadu pokrmů. Můžete je přidat do jarních polévek, nádivek nebo omelet, bramboráků nebo karbanátků. Kopřivy ozvláštní také zapékané masové pokrmy nebo dokonce i lívance. Fantazii se meze nekladou.

Zdroje: fresh.iprima.cz, primanapady.cz, ordinace.cz