Jak praví jedna stará pranostika, je lépe v lednu na poli vlka viděti než sedláka. To ovšem tak docela neplatí pro pěstitele zeleniny, kteří mají na svém „záhumenku“ stále co dělat.

Těžiště jejich práce však bude v tento čas přece jenom pod střechou. Ve vytápěném skleníku nebo na okenním parapetu už mohou klíčit některá semínka, ze kterých na jaře budou zdatné rostliny a po přesazení porostou jak z vody.

Pozor na holomrazy!

Zeleninová zahrádka celá nespí ani v zimě. Na záhoncích stále přebývá růžičková kapusta, kadeřávek nebo pór, které budou až do jara připraveny ke sklizni. Zatím jsou přikryty sněhem, který je nejlepší ochranou. Všeho však s mírou, a proto nepřihazujeme na záhonky s přezimující zeleninou sníh odhrabaný z cestiček - je těžký a mohl by ji polámat.

Až nám sněhová pokrývka roztaje, obložíme rostliny alespoň chvojím, ať jsou přece jen částečně chráněny před hřejivými paprsky, které se střídají s holomrazy.

Připravíme se na jaro

Právě teď je vhodná doba k přípravě zahrádky na jaro. Můžeme si projít jednotlivé části pozemku a zhruba si načrtnout, co kam by mělo v budoucí sezoně přijít.

Nezapomeneme si však s sebou vzít plánek loňské výsadby, abychom docílili vhodné obměny. Střídání plodin podle doporučených pravidel je nezbytným předpokladem úspěšné sklizně.

Kupujeme s rozvahou

Až si všechno důkladně promyslíme, vypravíme se do zahradnických prodejen na nákup semen, cibulí a hlíz. Máme na to dost času, takže nic nemusíme uspěchat, a naopak je možné v klidu si vybírat. Pozornost budeme věnovat zejména údajům týkajícím se doby výsevu a sklizně, zda jde o letní, nebo zimní odrůdu, plodinu první, nebo až na další trati, jakých je nároků na půdu a je-li odolná vůči nejrozšířenějším chorobám.

Použít, či vyhodit?

U starších semen nebo semen z vlastních zdrojů můžeme nyní provést zkoušku klíčivosti, ať později příliš neexperimentujeme. Na plochou misku položíme buničitou vatu nebo filtrační papír, na který rozložíme 100 či jiné množství semen, ze kterého lze snadno spočítat procento. Po důkladném provlhčení buničinu přikryjeme jiným skleněným příklopem a položíme na vhodné místo o teplotě kolem 20 °C. Věnujeme pozornost zejména předpokládané době klíčivosti a světelným nárokům, protože některá semena potřebují dostatek světla, a jiná naopak absolutní tmu.

Bude-li se úspěšnost klíčivosti pohybovat okolo 70 %, pak je vše v pořádku. Klesne-li na hodnotu kolem 50 %, použijeme při výsevu dvojnásobné množství. Semena s malou klíčivostí okolo 20 % už raději nepoužíváme.

Zahrádka pod sklem

V lednu je vhodné se též pustit do úklidu nevytápěného skleníku nebo se usídlit v domácí dílně a začít s výrobou součástí pařeniště, které po oteplení založíme na své zahrádce. Máme-li na své zahradě funkční studené pařeniště nebo krecht, za pěkného počasí ho mírně vyvětráme, zkontrolujeme uloženou zeleninu a odebereme si potřebné množství pro nejbližší spotřebu.

-ra-Foto: www.profimedia.cz