Rozmarýn je nutné na zimu schovávat dovnitř. Na jaře pak přichází čas, kdy rozmarýn opět přesouváme ven na zahrádku. V tomto období se vám správná péče vyplatí dvojnásob. V létě pak budete mít nejzdravější a nejkrásnější rozmarýn široko daleko. S našimi tipy vás čeká úspěch na každém kroku.

Jak přesně rozmarýn přesadit? Mrkněte na krátké video:

Zdroj: Youtube

Květináč, nebo záhon? Volba je na vás!

Pokud se chystáte pěstovat rozmarýn poprvé, pak radíme dát ho rovnou do květináče. Ten může být od jara do podzimu venku a na zimu ho jednoduše přenesete domů do tepla. V dubnu je pak čas rozmarýn vrátit zpátky do země. Někteří zahrádkáři mají připravenou díru v záhonku, do které květináč jednoduše na jaře vloží. Pak po celou sezonu vypadá, jako by rozmarýn rostl rovnou ze země! Samozřejmě ho můžete pěstovat i přímo v záhonu, ale pak je jeho přezimování trochu náročnější.

Přesazování na jaře - klíč k úspěchu

Na jaře rozmarýn přesadíme do nové zeminy, bude mu dobře ve směsi zahradní zeminy, listovky a písku nebo v hlinitém substrátu s drobným štěrkem smíchaném v poměru 2 : 1. Při přesazování zkrátíme kořeny o třetinu a vyklepeme z nich co nejvíce původní zeminy.

Rozmarýn je konečně v zemi

Teď už jen zbývá zajistit mu správnou péči. Zalévejte ho mírně, ale pravidelně, aby zemina zůstávala pořád vlhká, ale ne přemokřená. Nezapomeňte na hnojení - jednou za měsíc použijte hnojivo na bylinky nebo zeleninu. Dávejte pozor na škůdce a při prvních náznacích problémů okamžitě zasáhněte, rozmarýn je velmi citlivá rostlina.

Zdroj: instory.cz, semena.cz