Bramborový salát s ředkvičkami

Ředkvičky jsou bohaté na vitamin C, beta karoten a kyselinu listovou, z minerálů pak především na draslík, zinek a fosfor. Chrání naše sliznice před bakteriemi a plísněmi a svou roli hrají také v prevenci proti nádorovým onemocněním. My si teď ředkvičky přidáme do bramborového salátu.

Potřebujeme: 1 kg salátových brambor, svazek ředkviček, 4 natvrdo uvařená vejce, kelímek zakysané smetany, sůl, drcený pepř, pažitku

Příprava: Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Potom je oloupeme a nakrájíme na plátky či kostky. V míse je smícháme s plátky ředkviček a nasekanými vařenými vejci, přidáme zakysanou smetanu a dochutíme solí a pepřem. Zdobíme sekanou pažitkou.

Zeleninová polévka s červenou čočkou

K večeři leckdy stačí polévka s kusem chleba. Pokud do ní přidáte i luštěninu, spolehlivě vás zasytí, a přitom po ní nepřiberete. Červená čočka je lehce stravitelná, rychle změkne a vašemu tělu doplní tolik potřebné vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, železo, hořčík a vápník.

Potřebujeme: 150 g červené čočky, 2 menší mrkve, 4 rajčata, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 1,5 l vývaru, 3 stonky řapíkatého celeru, 1 cuketu, bazalku, rozmarýn, sůl, pepř

Příprava: Červenou čočku propereme a necháme okapat. Rajčata nakrojíme, spaříme vařící vodou a oloupeme. Na oleji v hrnci osmahneme pokrájenou cibuli s česnekem, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a společně orestujeme. Pak přidáme čočku a ještě chvilku restujeme. Oloupaná rajčata nakrájíme na kostičky, přimícháme je k čočce a zalijeme vývarem. Po 10 minutách vaření přidáme jemně pokrájený celer a cuketu a vaříme ještě pět minut, až zelenina změkne. Nakonec ochutíme solí, pepřem a bylinkami.

Vepřová rolka s kopřivami

S mladými kopřivami v kuchyni můžeme nakládat jako s listovým špenátem. Abychom se o ně nepopálili, musíme je nejprve pomačkat, rozsekat nebo rozmixovat - tím polámeme chloupky, z nichž vytéká pálivá tekutina. Konzumací mladých kopřiv získáme zejména vitaminy B2, B6 a C a zlepšíme si krvetvorbu.

Potřebujeme: 800 g vepřové kýty, 200 g listů mladých kopřiv, 5 stroužků česneku, 50 g másla, 1 svazek jarní cibulky, olej, tymián, pepř, sůl

Příprava: Kopřivy spaříme a nasekáme najemno. Na másle orestujeme cibulku s česnekem, přidáme kopřivy, osolíme a opepříme. Chvilku podusíme. Maso rozkrojíme na plát a rozklepeme. Rovněž ochutíme solí a pepřem, posypeme tymiánem a poklademe dušenými kopřivami. Kdo chce, může přidat osmaženou slaninu, plátky šunky nebo oblíbený druh sýru. Maso zarolujeme a svážeme motouzem. Rolku zprudka opečeme ze všech stran na oleji, pak ji zabalíme do pečicího papíru a pečeme asi hodinu při 160 °C. Podáváme nejlépe s vařenými brambory.

Chřestové rizoto

Samozřejmě můžete udělat rizoto, jak jste zvyklí, a přimíchat do něj povařený chřest. Jestli ale chcete trochu zaexperimentovat, zkuste připravit rizoto způsobem, jakým ho připravují Italové. Bude krémové až kašovité, zkrátka zcela jiné než to české. A proč zrovna chřest? Protože obsahuje minimum kalorií, pročišťuje krev a pomáhá odvádět toxiny z těla. Pro jarní očistu je jako stvořený.

Potřebujeme: 240 g krátkozrnné rýže (nejlépe Carnaroli nebo Arborio), svazek zeleného chřestu, 1 menší cibuli, 100 ml suchého bílého vína, 1/2 l zeleninového vývaru, 100 g másla, 50 g parmazánu, sůl

Příprava: Chřest si uvaříme zvlášť. Spodní část výhonů odkrojíme, zbytek oškrabeme až ke špičkám a vhodíme do vařící osolené vody. Vaříme jen pár minut a pak chřest rychle zchladíme ve studené vodě, zachová si tak barvu. Rýže na italské rizoto se neproplachuje, aby neztratila škrob. Pokud vám to ale nedá a krátce ji propláchnete přes cedník, nic se nestane. V kastrolu rozehřejeme máslo, zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibulku a přisypeme rýži. Řádně ji orestujeme a potom teprve podlijeme vínem a trochou vývaru. Jak do sebe rýže vstřebává vodu, vývar postupně doléváme, až je zcela měkká. Je nutno vařit ji na mírném ohni a často míchat. Nakonec do rýže vmícháme strouhaný parmazán a pokrájený chřest. Podle chuti dosolíme a ihned podáváme.