Rododendronům sedí dřeviny, které jim poskytnou přiměřený stín a snesou kyselejší zeminu. Jednou z nich může být javor babyka v podobě živého plotu či větrolamu. Není to však podmínka, nemusíte ho vysazovat do řady a několikrát ročně tvarovat jako zelený předěl, byť řez snáší dobře. Klidně mu na zahradě dopřejte solitérní roli.

U nás je doma

Javor babyka (Acer campestre) je náš, ale doma je téměř všude v Evropě a roste také v jiných světadílech. Je opravdu běžný, a právě v tom tkví jeho přitažlivost – když to zvládne příroda, určitě si s ním dokážete poradit i vy, kdo se zahradničením teprve začínáte.

Každý si přijde na své

Roste poměrně rychle, s přibývajícími léty se koruna dobře zahušťuje. V dospělosti počítejte s výškou asi 10 metrů, případně až 15 metrů. A jako snad u každé jiné dřeviny, která se cíleně šlechtí, platí, že ve specializovaných obchodech najdete kultivary vhodné na malé pozemky. Zkuste například pomalu rostoucí Nanum (asi 2,5 metru do výšky i do šířky). Nebo Silver Celebration, ten kromě nižšího vzrůstu ještě potěší listy s krémovými okraji.

Barevná proměna

Listy javoru babyky mají 3 až 5 vejčitých, tupě zašpičatělých laloků (špičky tak typické pro javory tady chybí). Porovnejte si, jak vypadají nyní na podzim a pak na jaře. Čerstvě rašící listy zdobí nádherně svěží zelená barva. Ta se postupně stává sytější a tmavší, až následně přejde do žlutavých odstínů. Ale pokud se vám zdá, že vidíte i nádech zlatavé či sytější cihlové, nebudete se mýlit. Až listy opadají, o to víc vynikne jeho kůra (čím starší strom, tím více je zvrásněná).

Podívejte se na video, kde si porovnáte listy několika javorů:

Zdroj: Youtube

Tolerantní skrz naskrz

Velkou výhodou tohoto javoru je přizpůsobivost. Poradí si snad s jakoukoliv zeminou, kyselou i zásaditou, suchou nebo vlhkou. Proto se hodí rovněž na pozemky, kde se nedávno stavělo. Často se vysazuje ve městech nebo podél komunikací, z čehož vyplývá jeho tolerance vůči znečištěnému ovzduší, stejně tak k posypovým solím či dokonce dláždění. Je spolehlivě mrazuvzdorný.

A kdybyste začínali se včelařením, hodí si i kvůli včelám.

Na co myslet

Při výsadbě malého stromku přidejte oporu a odstraňte ji, až dřevina po několika letech opravdu dobře zakoření a zmohutní. Je to jedna z mála věcí, které od vás tento opadavý listnáč vyžaduje.

Zdroj: zahradnictvi-flos.cz, rostliny.net