Boloňské ragú patří ke klasickým jídlům italské kuchyně. Zatímco u nás se nejčastěji podává se špagetami, v Itálii se s nimi v této kombinaci nesetkáte – alespoň ne tam, kde vaří opravdu autenticky, a ne podle očekávání zahraničních turistů. K masovému ragú se tradičně podávají široké tagliatelle, gnocchi, případně penne, také se používá při přípravě zapečených lasagní a plněných těstovin. Jeho základem je mleté hovězí a vepřové maso, kořenová zelenina, rajčata, červené víno a bylinky – přesné složení se liší v závislosti na konkrétním regionu i rodinných tradicích. Důležité je dlouhé pomalé vaření, během něhož se všechny chutě dokonale propojí.

Boloňskou bez masa miluje i slavný šéfkuchař Jamie Oliver. Tady je jeho recept, který zaujal více než milion a půl diváků:

Zdroj: Youtube


Zkuste to bez masa - ušetříte

Se vzrůstající oblibou vegetariánského a veganského stravování se své bezmasé verze dočkala i boloňská omáčka. A chutnat vám bude i v případě, že vás rostlinné alternativy příliš nelákají. V tomto případě maso nahrazuje červená čočka, která se postará o hustou konzistenci i přísun bílkovin, zároveň ale chuťově nijak neruší. Luštěniny jsou navíc velmi zdravé, měly by se v jídelníčku objevovat pravidelně a v této podobě budou chutnat i těm, kdo si na ně příliš nepotrpí – včetně dětí. A jako bonus navíc i ušetříte – 500g balíček červené čočky vás vyjde zhruba na 40 Kč, což je oproti mletému masu mnohonásobně méně.

Boloňská omáčka z červené čočky

Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 250 g červené čočky
  • 2 konzervy krájených rajčat
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 3 střední mrkve
  • 3 řapíky celeru (nebo 100 g nastrouhané bulvy)
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sušené oregano
  • čerstvá bazalka
  • sůl, pepř
  • cukr

Příprava:

1) Zeleninu omyjte a očistěte. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno, mrkev nastrouhejte nahrubo a řapíky nakrájejte na menší kousky.

2) V hrnci rozehřejte olej a opečte mrkev a celer. Když začne zelenina zlátnout, přidejte cibuli, česnek a za stálého míchání orestujte – stačí minuta, aby česnek nezhořkl.

3) Přidejte propláchnutou červenou čočku, konzervovaná rajčata, oregano a vše zalijte vývarem.

4) Vařte na mírném plameni 15-20 minut do zhoustnutí.

5) Podle potřeby omáčku dochuťte solí a pepřem, pokud se vám zdá příliš kyselá, přidejte trošku cukru.

6) Podávejte s oblíbenými těstovinami a čerstvou bazalkou.

Zdroj: www.bbcgoodfood.com