Slunečník zastíní jakékoliv místo na zahradě, jeho předností je mobilita a lehkost.

Materiály, barvy a odolnost

Konstrukce slunečníků může být kovová (například z duralu), dřevěná nebo bambusová. Ideální je tropické dřevo odolné vůči vlhkosti, například eukalyptové. Tyč bývá jednodílná nebo dvoudílná, uprostřed šroubovací nebo sklopná. Slunečníky se dále dělí na ty s centrální tyčí a s tyčí na straně – lampové. Lampový typ slunečníku (také se mu říká „s boční stojnou“ nebo „s boční nohou“) má tyč umístěnou z boku a stříška je na ni nasazena jako velké stínidlo lampy. V materiálech střechy si můžete vybrat lehký polyester nebo bavlněné plátno, někdy s vodoodpudivou vrstvou. Využívá se teflon, odolnost zvyšuje také akrylátová vrstva Draylon. Stálobarevnost zajišťuje PVC odolné vůči UV záření.

Nemocí slunečníku stejně jako deštníku je létání, to když je chce odnést vítr. Tomu u slunečníku zamezí větrací otvor pod vrchlíkem stříšky: tudy prochází volně vzduch, takže při poryvu větru otvor zamezí překlopení slunečníku.

Proč slunečník s náklonem?

Ideální je otočné teleskopické rameno, se kterým nastavíte střechu přesně podle točícího se slunce. Tyče dražších typů můžete v polovině naklopit a otočit stříšku proti slunci (nejlepší jsou slunečníky s oboustranně naklápěcí stříškou). Stříška slunečníku by měla být přitom co největší, čím větší, tím méně práce s obsluhou, s posouváním. Přitom je jedno, zda bude střecha čtvercová, nebo šestiúhelníková.

Důležitý detail – stabilní stojan

Slunečník nesmí padat, musí být kvalitně ukotvený. Ty nákladnější mají jako svou součást vzhledově odpovídající stojan, k levnějším se dá dokoupit v různé kvalitě. Od plastového určeného k naplnění vodou, která jej zatíží (do 250 korun) – až k ocelovým stojanům nebo betonovým plochým základnám, které udrží i těžké slunečníky. Ty mají integrovanou krátkou zapouštěcí trubku se šrouby, do které se upevní tyč slunečníku. Důležité je tedy vybírat stojan podle průměru tyče slunečníku.

  • Zkontrolujte při vybírání slunečníku i kapsičky na koncích žeber střechy. Musejí být pevné, nesmějí se párat, pak by z nich žebra časem vypadávala. Nejlepší jsou kožené nebo z dvojitého plátna.
  • Nejpohodlnější otevírání slunečníku je navijákem s klikou. Lanka se nemohou zamotat, protože jsou poskládána v pouzdře u hlavní tyče.
  • Nejčastější průměr slunečníku? Od jednoho do tří metrů. Nad zahradní stůl jsou určeny i slunečníky osmimetrové.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com