Stresující nátlak možná zpočátku berete z legrace, ale pravidelnost vás časem uvádí do nepříčetného stavu. Dost! Řeknete si. Jak to řeší v jiných rodinách, copak neexistuje řešení?

DvojumyvadloExistuje, dokonce jednoduché, efektní a nijak finančně náročné. Pořiďte si do koupelny takové umyvadlo, u kterého se pohodlně umyjete oba najednou. Dvojumyvadlo.

Máte dostatek místa?

Dvojumyvadlo je pohodlné jen v těch koupelnách, do kterých se vejde. Počítejte, že jeho délka se pohybuje od 110 cm až po úctyhodné dva metry. Standardní šířka se pohybuje mezi 130 - 150 cm. Je-li délka menší, pak je i komfort o něco snížen, naproti tomu verze se 180 a více centimetry samozřejmě dopřává místa mnoho.

Rozměr vybírejte s ohledem na prostorové možnosti. Nezapomeňte, že k umyvadlu je zapotřebí zajistit pohodlný přístup, přičemž by před ním mělo zůstat alespoň 60 cm volného místa. Po stranách by pak mělo být přibližně 10 cm z každé strany, pokud je Dvojumyvadlosoučástí boční držák, nechte 20 - 30 cm.

Tvary jsou na výběr

Mohlo by se zdát, že vzhled dvojumyvadel bude nudný. Opak je ovšem pravdou. Zvolit můžete umyvadlo s jedním mycím prostorem, připomínajícím koryto. To ovšem odpovídá poslednímu trendu, který dává přednost rovným a strohým liniím. Nabízeny jsou i varianty se dvěma mycími částmi. Ty kromě standardního rozložení mohou mít osu vykloněnou z pravého úhlu, což umožňuje uživatelům nestát u umyvadla přímo, ale lehce vykloněni. Tento efekt využívají výrobci zejména u dvojumyvadel s menší šíří, která jsou vhodná do nevelkých koupelen. Vychýlení mycího centra z osy pak dovoluje uživatelům komfortní užívání.

Nemusí být jedno

Máte-li dostatek prostoru, pak většina odborníků doporučí místo jednoho dvoujumyvadla dvě umyvadla vedle sebe. Rozhodneme-li se pro tuto variantu, pak Dvojumyvadlobychom měli dodržet všechna ergonomická pravidla. Zjistíme-li, že není místa nazbyt, pak je vhodnější se přiklonit k variantě jednoho dvojumyvadla.

Dvojumyvadlo a jeho podoby

  • z jednoho kusu materiálu, což usnadňuje údržbu
  • zapuštěné do desky - použity jsou dva materiály, proto musíte dbát na precizní provedení spoje, aby voda nezatékala a neničila výrobek
  • postavené na desce (mohou být i dvě vedle sebe)
  • všechny popsané možnosti mohou být vybaveny spodní skříňkou

Materiály

  • Nejčastěji je vyrobeno ze sanitární keramiky. Je tvrdá a pevná, má hladký neporézní povrch, který se dobře udržuje. Někteří výrobci dodávají navíc speciální povrchovou úpravu, která výrobek ochraňuje a usnadňuje údržbu.
  • Do atypických prostor jsou vhodné speciální materiály např. Corian nebo Varicor, které dovolují tvar přizpůsobit prostoru, kam má být instalováno. Tyto materiály jsou na dotek teplé, lehké a pořídit si je můžete v široké škále dezénů. Případné poškození lze lokálně opravit.
  • V ojedinělých případech mohou být také ze skla, nerezu či smaltované oceli.

-zal-Foto: Ideal Standard