Denní rituál, nebo už závislost? Alkohol našemu zdraví neprospívá – poškozuje jaterní buňky, dehydratuje tělo, narušuje spánek nebo souvisí s řadou nádorových onemocnění. I jediný měsíc bez alkoholu má pozitivní účinky pro naše tělo, proto je ideální příležitostí se připojit k této osvětě. Proč?

Zdroj: Youtube

S těmito důkazy zavřete alkohol do spíže

Účinky jsou opravdu vidět, i když se to může zdát jako klišé. První, čeho si nejspíš všimnete, je více peněz v peněžence nebo na účtu. Alkohol leze do rozpočtu, zejména pokud jste zvyklí si ho dopřávat často. Po téměř třiceti dnech abstinence zjistíte, že vám zbylo víc na jiné záliby nebo pro děti.

Keramické prasátko na hmotnosti trochu nabude, naopak vy zhubnete. Alkohol totiž obsahuje spoustu kalorií, které najednou začnete lépe spalovat. S nižší hmotností se zvedne vaše fyzická a psychická kondice a budete plní energie.

Pročistí se vám hlava a za čtyři týdny bez alkoholu budete kvalitněji spát, zbystří se vaše pozornost a obecně smysly. Nebudou vás trápit bolesti hlavy, žáha ani problémy s pletí, tlakem nebo trávením. I toto jsou důvody, kvůli kterým kampaň Suchej únor v Česku založila toho času Liga otevřených mužů. Poslechněte si rozhovor s jedním z organizátorů Petrem Freimannem:

Alkohol dokážete snadno nahradit

Byť je to jen měsíc, odbourat ze života alkohol je nadlidský úkol, zvlášť pokud je součástí každodenní rutiny. Jen vydržet mnohdy nestačí, a tak prozradíme několik tipů, jak si suchý únor zpříjemnit a zároveň snížit svou závislost.

Nahraďte alkohol jiným oblíbeným nealkoholickým pitím, které dobře chutná, a navíc prospěje vašemu zdraví. Dejte si třeba čistou vodu s nakrájeným ovocem, čaj nebo džus.

Pokud si alkohol dopřáváte, abyste zahnali nudu, najděte si program, který vás bude bavit. Běžte do kina, s přáteli sportovat nebo si čtěte. Určitě vás při výuce zaujal obsah některých knih, na které jste si dosud nenašli vhodný čas. Ten teď nastal. Vezměte do ruky knihu, činku nebo vodítko psa a užijte si života zase trochu jiným způsobem.

Zdroje: https://vimcojim.cz, https://zdrave.cz, https://vlasta.cz