Samozřejmě, že základem všeho je dobré rozhodnutí. Někdo vyznává pouze grilování na dřevěném uhlí, jiný nedá dopustit na plyn a lávové kameny. Výběr je jen na vás. Tady je pár rad na to, co takové grily umí, neumí a jaké jsou jejich výhody a nevýhody.

Gril na plyn

  • Grily na plyn jsou velmi ekonomické
  • Jejich výhodou je stálá teplota grilu a jednouchá regulace
  • Hledejte typ s rovnoměrně rozváděnou teplotou po celé grilovací ploše
  • Gril by měl mít alespoň dva nezávisle nastavitelné plynové hořáky s plynulým nastavením teploty
  • Vhod přijdou lapače uvolněného tuku
  • Nevýhodou je velikost grilů, protože musíte počítat ještě s plynovou bombou

Gril na dřevěné uhlí

  • Před vlastním grilováním se musí dostatečně roztopit, což chvíli trvá
  • Udržovat správnou teplotu není jednoduché
  • Složitější obsluha a údržba
  • Kouř může vadit sousedům
  • Maso ale získává kouřem ojedinělou chuť i vůni
  • Dbejte na to, aby rošt byl masivní a dobře rozváděl teplo
  • Po grilování zůstane popel, který je třeba uklidit

Gril na elektřinu

  • Nepotřebujete palivo (dřevěné brikety či plynovou lahev), jen přívod elektrického proudu
  • Hledejte model s topnou spirálou s dostatečným příkonem (cca 2 kW)
  • Spirála by měla být snadno přístupná a tím pádem čistitelná
  • Kvalitní propečení zajistí i dobře uzavíratelný poklop grilu
  • Lepší než skládací přístroje jsou již složené celky
  • Grilování na elektrice výrazně postrádá romantiku

Pár tipů na dobrý gril. Hledejte na internetu jejich ceny, teď jsou právě největší slevy.

Na uhlí je Weber Mood Master-Touch GBS Black

Klasika všech klasik – gril na dřevěné uhlí od specialisty na grily a grilování – značky Weber. Průměr 57 centimetrů zaručuje, že i větší návštěva nezůstane pozadu s jídlem. Hlavní výhodou je jeho „komín“, nazvaný One-Touch System, z nerezavějící oceli. Díky němu se snadno gril vyčistí od popela a hlavně má jednoduchou regulaci žáru bez potřeby výškového nastavení grilovacího roštu.

Na plyn je Campingaz 3 Series Woody L

Kontaktní plynový gril Campingaz 3 Series Woody L se třemi trubkovými hořáky z nerezu a konstrukcí z akátového dřeva. Grilovací plocha je rozdělená na rošt a tál. Je zde možnost vyjmutí jednotlivých dílů grilovací vany a jejich umývání v myčce. Systém má piezo zapalování i vyklápěcí rošt pro pozvolné grilování a ohřívání.

Na elektřinu Philips HD 6360/20

Stolní gril od Philipsu má nepřilnavý povrch, takže můžete grilovat i bez přidání oleje. Výhodou je, že plocha je z 2/3 vroubkovaná a z 1/3 hladká. Navíc je plocha lehce nakloněná, takže tuk stéká přímo do odkapávací drážky. Díky víku je kolem grilu vždy čisto – brání tomu, aby grilované jídlo poprskalo a zamastilo celou kuchyň. Můžete použít i speciální odpařovací nádržku, do které se přidává víno nebo bylinky. Maso pak chytne jejich typickou chuť a vůni. Dokonce lze použít i dřevěné štěpky na „nakouření“ masa.

Hybridní je LotusGrill

Tenhle gril je na uhlí i na elektřinu. Jak to? Protože o teplotu se stará uhlí, ale o to, aby správně hořelo, pak ventilátor. Ten neustále roztápí uhlí, gril nejen že nekouří, ale také je nahřátý již během 2-3 minut a grilovací teplotu lze plynule ovládat. Na 60minutové grilování spotřebuje pouze 150 g uhlí a všechny jeho nerezové části jdou bez obav mýt v myčce nádobí. Gril je navíc k dostání v mnoha barvách – třeba i v nerezu nebo v elegantní bílé. V nabídce jsou dva průměry – 32 nebo 40 cm.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com