Samozřejmě, že základem všeho je dobré rozhodnutí. Někdo vyznává pouze grilování na dřevěném uhlí, jiný nedá dopustit na plyn a lávové kameny. Výběr je jen na vás. Tady je pár rad na to, co takové grily umí, neumí a jaké jsou jejich výhody a nevýhody.
Gril na plyn
- Grily na plyn jsou velmi ekonomické
- Jejich výhodou je stálá teplota grilu a jednouchá regulace
- Hledejte typ s rovnoměrně rozváděnou teplotou po celé grilovací ploše
- Gril by měl mít alespoň dva nezávisle nastavitelné plynové hořáky s plynulým nastavením teploty
- Vhod přijdou lapače uvolněného tuku
- Nevýhodou je velikost grilů, protože musíte počítat ještě s plynovou bombou
Gril na dřevěné uhlí
- Před vlastním grilováním se musí dostatečně roztopit, což chvíli trvá
- Udržovat správnou teplotu není jednoduché
- Složitější obsluha a údržba
- Kouř může vadit sousedům
- Maso ale získává kouřem ojedinělou chuť i vůni
- Dbejte na to, aby rošt byl masivní a dobře rozváděl teplo
- Po grilování zůstane popel, který je třeba uklidit
Gril na elektřinu
- Nepotřebujete palivo (dřevěné brikety či plynovou lahev), jen přívod elektrického proudu
- Hledejte model s topnou spirálou s dostatečným příkonem (cca 2 kW)
- Spirála by měla být snadno přístupná a tím pádem čistitelná
- Kvalitní propečení zajistí i dobře uzavíratelný poklop grilu
- Lepší než skládací přístroje jsou již složené celky
- Grilování na elektrice výrazně postrádá romantiku
Pár tipů na dobrý gril. Hledejte na internetu jejich ceny, teď jsou právě největší slevy.
Na uhlí je Weber Mood Master-Touch GBS Black
Autor: Weber
Klasika všech klasik – gril na dřevěné uhlí od specialisty na grily a grilování – značky Weber. Průměr 57 centimetrů zaručuje, že i větší návštěva nezůstane pozadu s jídlem. Hlavní výhodou je jeho „komín“, nazvaný One-Touch System, z nerezavějící oceli. Díky němu se snadno gril vyčistí od popela a hlavně má jednoduchou regulaci žáru bez potřeby výškového nastavení grilovacího roštu.
Na plyn je Campingaz 3 Series Woody L
Foto: CampingazAutor: Oficiální zdroj
Kontaktní plynový gril Campingaz 3 Series Woody L se třemi trubkovými hořáky z nerezu a konstrukcí z akátového dřeva. Grilovací plocha je rozdělená na rošt a tál. Je zde možnost vyjmutí jednotlivých dílů grilovací vany a jejich umývání v myčce. Systém má piezo zapalování i vyklápěcí rošt pro pozvolné grilování a ohřívání.
Na elektřinu Philips HD 6360/20
Autor: Philips
Stolní gril od Philipsu má nepřilnavý povrch, takže můžete grilovat i bez přidání oleje. Výhodou je, že plocha je z 2/3 vroubkovaná a z 1/3 hladká. Navíc je plocha lehce nakloněná, takže tuk stéká přímo do odkapávací drážky. Díky víku je kolem grilu vždy čisto – brání tomu, aby grilované jídlo poprskalo a zamastilo celou kuchyň. Můžete použít i speciální odpařovací nádržku, do které se přidává víno nebo bylinky. Maso pak chytne jejich typickou chuť a vůni. Dokonce lze použít i dřevěné štěpky na „nakouření“ masa.
Hybridní je LotusGrill
Foto: LotusGrillAutor: Oficiální zdroj
Tenhle gril je na uhlí i na elektřinu. Jak to? Protože o teplotu se stará uhlí, ale o to, aby správně hořelo, pak ventilátor. Ten neustále roztápí uhlí, gril nejen že nekouří, ale také je nahřátý již během 2-3 minut a grilovací teplotu lze plynule ovládat. Na 60minutové grilování spotřebuje pouze 150 g uhlí a všechny jeho nerezové části jdou bez obav mýt v myčce nádobí. Gril je navíc k dostání v mnoha barvách – třeba i v nerezu nebo v elegantní bílé. V nabídce jsou dva průměry – 32 nebo 40 cm.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com