Jedlá soda, známá i jako soda bikarbona nebo hydrogenuhličitan sodný, je jemný bílý prášek rozpustný ve vodě, který vytvoří zásaditý roztok. Máme ji spojenou především s pečením, ale to bychom její schopnosti poněkud podcenili. Kromě nakypření perníku totiž umí také skvěle čistit a pohlcovat pachy. A to všechno levně, bez dopadu na zdraví nebo životní prostředí. Koupit se dá výhodně i v balení po několika kilogramech, takže nic nebrání tomu, využít jejích schopností opravdu naplno, třeba při předvánočním úklidu.

V kuchyni je všestranná

Na nepříjemný zápach z lednice nemusíte kupovat chemické prostředky. Stačí nasypat trochu jedlé sody na talířek a ten vložit do ledničky. Soda si poradí i se špatně odtékajícím odpadem – nasypte trochu do odpadu, zalijte trochou octa, nechte alespoň čtvrt hodiny působit a poté propláchněte horkou vodou. S pomocí sody vyčistíte zanesenou troubu, vydrhnete připálené nádobí, konvice a hrnky s usazeninami uvnitř, krájecí prkénka či lahve na pití. Pomůže vám také očistit brambory či kořenovou zeleninu vařenou ve slupce. A využijete ji i při vaření – lžička jedlé sody ve vodě na vaření zeleniny nebo luštěnin zachová jejich pěknou barvu.

Pomůže i v koupelně

Pasta ze sody a vody výborně funguje na vodní kámen a pomůže vycídit zašlá místa na dlaždicích či sanitární keramice. Vyčistíte s ní zatuchlou a zanesenou pračku, stačí půl šálku sody a pustit krátký program naprázdno. Pokud perete například dětské pleny nebo utěrky, můžete pro ještě lepší výsledek přidat půl šálku jedlé sody přímo do prací lázně. Takový roztok vám dobře poslouží i k namáčení silně znečištěného prádla, které můžete nechat v takové lázni klidně přes noc a pak vyperte obvyklým způsobem. Soda navíc účinkuje i jako aviváž, takže prádlo bude měkké a hebké.

Zbaví zápachu koberec i obuv

Pokud máte zašlapaný koberec, který navíc nasákl nepříjemnými pachy, opět je tu jedlá soda. Posypejte jí koberec, nechte působit asi půl hodiny a poté vysajte. Stejným způsobem můžete vyčistit i čalouněný nábytek nebo zvířecí pelíšky. Pokud by se na koberci či gauči usadily obzvlášť odolné skvrny, můžete je posypané sodou ještě vyčistit mokrým kartáčkem a až poté vyluxovat. Nevábný odér z obuvi odstraníte, když do ní nasypete trochu jedlé sody a necháte jeden den působit, soda navíc funguje jako přírodní deodorant. Vyčistí a zbaví zápachu i popelníky.

Vrátí šperkům lesk

Pokud máte stříbrné šperky či drobnější dekorační předměty, které už poněkud ztratily barvu a lesk, stačí položit na dno hrnce alobal a na něj předměty, které chcete vyčistit. Zalijte vodou, aby byly ponořené, a přidejte trochu sody. Mírně a krátce povařte, a stříbro bude zase zářit.

Uhasíte s ní zkrátka všechno – doslova

Soda funguje i jako hasicí prostředek – pokud se objeví jakýkoliv oheň malého rozsahu, který nelze hasit vodou, například vám chytne olej na pánvi, posypte ho vrstvou jedlé sody.

Zdroje: bydlenínásbaví.cz, nazeleno.cz