Pro malou domácí zahrádku se nejlépe hodí balkony natočené k jihu či západu. Mějte však na paměti, že horké letní slunce může některým bylinkám pálit listy a zahřívat tmavé květináče. Nádoby proto volíme světlé či hliněné a bylinky v horkých dnech raději přistíníme.

Ze zeleniny jsou pro pěstování na balkoně ideální rajčata, ředkvičky, fazole, paprika, lilek nebo chilli papričky. Co se týká ovoce, i na malém prostoru můžete hravě vypěstovat jahody, rybíz, ostružiny, angrešt, kiwi či sloupovitou jabloň.

Na východní straně se bude dařit petrželi, pažitce, popínavým fazolím, hrášku i ředkvičkám. Pokud je váš balkon směrován k severu, měli byste si vybrat porosty, které potřebují málo slunce, jako např. zelí, různé odrůdy salátů nebo hrách; z bylinek můžete zkusit pažitku, petržel, libeček nebo medvědí česnek.

Při zařizování balkonové zahrádky nepodceňte správnou velikost květináče a sazenic vhodných pro tento druh pěstování. „Je to stejné jako u bot, v případě pochybností je lepší zvolit o jedno číslo větší než menší. U pěstebních nádob rozhodně nezapomeňte na otvory pro odvod vody. Dbejte na to, aby kořeny rostliny měly vody vždy dostatek. Zvláště ovoce a zelenina potřebují každodenní zavlažování, které musí být nejintenzivnější v horkých letních měsících. Dobře mohou posloužit i samozavlažovací květináče či truhlíky,“ říká David Benda, odborník na zahradu v projektových marketech Hornbach.

Pro malý prostor, jako je balkon, je ideální tzv. vertikální pěstování. „Vyberte si zeď natočenou ke slunci a na ni upevněte květináče směrem do výšky. Využijte závěsné systémy nebo si záhon vyrobte z europalet. Jsou levné, lehké a dostupné,“ radí David Benda a přidává návod, jak truhlíky z europalety vyrobit:

„Vyrazte kladivem nepotřebná středová prkna a schovejte si je na zakrytí boků. Do dvou vzniklých “záhonků” vložte netkanou textilii a připevněte ji sponkovačkou. K vytvoření vertikálního záhonku opět vyrazte nepotřebná středová prkna, ale tentokrát je přibijete na paletu tak, aby po vztyčení europalety vznikly truhlíky. A můžete začít sázet.“