Preclíčky s pepřem

300 g hladké celozrnné mouky • 15 g čerstvého droždí • půl lžičky cukru • 60 g změklého másla • 150 ml piva • 1 žloutek • 2 lžičky soli • 1 žloutek s trochou mléka na potření • hrubá sůl a růžový pepř na posypání

Do prosáté mouky rozdrobte droždí, přidejte cukr, změklé máslo, pivo, žloutek a sůl a pečlivě vypracujte vláčné těsto. Při hnětení ho podsypávejte moukou, dokud se nepřestane lepit k pracovní ploše. Uložte těsto do mísy a na teplém místě ho nechte vykynout na dvojnásobný objem. Potom odkrajujte malé kousky, tvarujte je do válečků a zaplétejte z nich preclíky. Preclíky rovnejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozkvedlaným žloutkem s trochou mléka a hned sypte solí a pepřem, dokud vejce nezaschne.

Pečte je ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova, bude to asi osm minut. Bude jich dvacet až třicet, podle toho, jak velké je uděláte.

Preclíčky potřebují něco pevného, aby se nerozbily.

Preclíčky potřebují něco pevného, aby se nerozbily.

Hodí se jakákoli plechovka nebo krabička, ideálně s průhledným okénkem. Vystelte ji organzou a přidejte třeba zelený prýmek s lístečkovým výsekem. Dozdobit můžete kožešinovými kuličkami (prodává stoklasa.cz) a čerstvou větvičkou túje.

Vánoční likér (nejen pro dámy)

1,5 litru kokosového mléka • 0,5 litru „rumu“ Božkov mandlový (když dáte litr, bude likér říznější) • 500 g datlové pasty (Prodává se v obchodech se zdravými potravinami, ale můžete si ji i sami vyrobit rozmixováním sušených datlí s trochou vody. Nejspíš jí pak doma začnete sladit všechno možné.)

Tuhou pastu nejdřív ponořte do vody, aby ji nasála, trochu povolila a dala se zpracovávat (může to trvat hodinu i víc). Nakrájejte ji potom na menší kusy a dejte do nádoby k mléku a rumu. Po hodině namáčení pastu ještě pokrájejte a pak všechno promixujte tyčovým mixérem. A je hotovo.

A pozor, je bez lepku i laktózy, pokud to tak někdo potřebuje.


Spolehlivě dobré nepečené kuličky

Navíc bez přidaného cukru, bez lepku i laktózy, takže univerzální.

500 g datlové pasty • 150 g mletých pražených lískových oříšků • 100 g rozinek namočených přes noc v rumu • kakaový prášek • šťáva z jednoho menšího citronu • podrcený růžový pepř NA OBALENÍ: kokos • zbytek mletých lískových ořechů • kakao

Pastu vložte na hodinu do hrnce s vodou tak, aby byla zcela ponořená, a nechte ji nasát vodu, aby změkla. Vyjměte ji z vody, ulamujte z ní malé kousky a zpracovávejte ji jako modelínu nebo fimo hmotu. Přidejte k ní namleté ořechy, kakao, rozinky a citronovou šťávu, zpracujte všechno do tvárného těsta a rozdělte ho na třetiny. Do jedné třetiny přidejte podrcený růžový pepř. Z hmoty pak tvarujte mezi dlaněmi kuličky. Třetinu obalte v kokosu, třetinu v mletých lískových oříšcích a třetinu s pepřem vyválejte v kakau. Uložte je do papírových košíčků a nezapomeňte až do předání daru skladovat v chladu.


Další jedlé dárky


NEPLNĚNÉ SUŠENKY. Budou jim slušet krabičky jako preclíčkům, ale spolehlivě je ochrání i plechovky, které vystelete hedvábným papírem.

SMĚSI OŘECHŮ a sušeného ovoce. Když nakoupíte v biokvalitě různé druhy, namícháte každému občerstvení podle jeho gusta. Hodí se do sáčků jako na granolu.

SMĚSI KOŘENÍ na jídla, která u vás obdarovaní rádi jedí, třeba „mámin guláš“. V papírových sáčcích chráněných proti vlhku jim bude dobře.


Autor: Připravila Denisa Bartošová, fotografie Petr Karšulín. Článek vyšel v časopisu Kreativ - Praktická žena