Nádherné velké květy slunečnic jsou dekorativní samy o sobě a nepotřebují doplňovat žádnými dalšími výraznými prvky. Krásné je, pokud necháte vyniknout každý květ zvlášť, maximálně je dozdobte něčím jemným. My jsme použili bílé květináčky, které jsme dozdobili krajkou.

Co budete potřebovat?

Květy slunečnic (mohou být v různých velikostech) se stonky seříznutými na různou délku

Bílé květináčky, nejlépe keramické (jsou pevnější než plastové a udrží těžký slunečnicový květ)

Nůžky na stonky a nůž na zahradnickou hmotu

Zahradnickou hmotu na mokrou vazbu

Ozdobné kamínky bílé barvy

Proužky bílé krajky a dřevěné knoflíky (počet knoflíků podle počtu květináčků a slunečnic)

Tavná pistole

Jak postupovat?

Okraje květináčků ovážeme proužkem krajky a uvážeme mašličku. Aby krajka dobře držela, můžeme použít tavnou pistoli a krajku přichytit lepidlem. Doprostřed mašle nalepíme knoflík. My jsme použili vše v bílé barvě, můžete však použít různobarevné květináčky či nádobky a na ozdobu je možné použít stuhy, provázky z lýka nebo na květináče nalepit barevné knoflíky, korálky nebo kamínky.

Zahradnickou hmotu nakrájíme na čtverečky tak, aby vyplnily alespoň polovinu květináčku, maximálně však dvě třetiny. Hmotu namočíme do misky s vodou, a to alespoň na hodinu, můžete však i na delší dobu.

Hmotu vložíme do květináčků a do ní vpíchneme vždy po jednom stonku slunečnice. Ten předtím seřízneme šikmo, aby vznikla větší řezná plocha, kudy může rostlina nasávat vodu.

Zbytek prostoru v květináčku zasypeme ozdobnými kamínky, které jsou nejen dekorativní, ale zároveň květináč zatíží, takže udrží těžký květ slunečnice. V prodejnách s dekorativními předměty můžeme zakoupit kamínky mnoha barev, takže je možné vybrat si podle barvy zvoleného květináče. Když slunečnice odkvete, lze kamínky použít znovu pro jinou dekoraci.

Hotové květináčky se slunečnicemi postavíme na stůl, komodu nebo na jiné místo, kde mohou květy slunečnic krásně vyniknout.

Malý tip navíc…

Místo slunečnic lze použít jiné květiny, jako například růže, irisy, pivoňky, gerbery, a doplnit je i zelenými listy či větvičkami. Vždy je však dobré volit rostliny s pevnými stonky, které budou v zahradnické hmotě dobře držet.