Kdy se pustit do řízkování?

Jak jistě víte, růže neboli královna květin, jak se jí někdy přezdívá, patří v obchodech mezi dražší rostliny. Pokud si je tak pěstujete doma, vyplatí se vám je rozmnožit. Jedním z nejjednodušších způsobů je řízkování.

To funguje tak, že z růže odebereme část výhonku. Musíme zvolit tu část, která nepoškodí původní rostlinu. Z výhonu poté časem vyroste nová rostlina. Řízkování provádíme na podzim či na začátku zimy. Řízky poté zasadíme do země na jaře.

Jak správně řízkovat?

Vždy je dobré získat řízky s třemi až pěti pupeny. K úkonu použijte ostrý a čistý nůž. Ostrý řez totiž zajistí pletivo, které bude dostatečně nasávat vodu.

Poté, co máme v ruce řízek, tak z něj odstraníme spodní listy. Ty by totiž namočené ve vodě mohly hnít a způsobit plíseň. Tím bychom snížili šance, že se nám výhonek dožije jara. A to je to poslední, co bychom chtěli. Listy tak odstraníme do takové úrovně, aby ve vodě stál pouze holý stonek.

Nové rostliny je třeba chránit před mrazíky

Jak již bylo zmíněno, jaro je ideálním časem k vysazení řízků. Pokud si ještě nejste jistí, zdali růže vydrží jarní chladná rána, můžete je přikrýt skleněnou nebo PET lahví.

V případě plastových lahví však nezapomeňte udělat několik děr, abyste dali prostor kořenům růže. Když se řízek ujme a začne pomalu růst, můžete lahev odebrat.

Jak lépe připravit růže na zimu, se dočtete v následujícím článku.

Zdroje:

abecedazahrady.dama.cz

ceskestavby.cz

ireceptar.cz