Někdo si představuje svou chatu jako dřevěnku s jednou místností a suchým záchodem, někdo chce do svého víkendového pohodlí investovat víc. To byl případ majitelů, kteří se rozhodli pro návrh domu od Gebas atelier architects.

Dům, nebo chata? Je to jedno

Když se budeme o domě bavit, nemusíme tedy rozlišovat, jestli jde o chatu, nebo rodinný dům. Může to být obojí, záleží na vkusu a možnostech investora. Pojďme se ale podívat na konkrétní stavbu. Jde o nepodsklepený jednoduchý dům se sedlovou střechou, který ve svém nitru skrývá šest místností. Užitková plocha domu je pak 157 m2, když ta zastavěná je 107 m2.

Konstrukce domu je dřevostavba s vloženým sendvičovým zdivem z desek Fermacell a minerální izolace. Také stropy jsou provedeny z dřevěných trámů a na střeše je krytina Capacco. Okna jsou plastová.

Dům má tvar písmene T a jeho velikost a hmotu rozřeďuje střídání materiálů na fasádě. Najdeme zde bílou fasádu, kamenný obklad i velkoformátový fasádní obklad Fundermax. Jednoduché vystrčení části objemu ze základního tvaru pak vytvořilo plastičnost i do prostoru a navíc i příjemné zákoutí pro terasu.

  • Autor: Gebas atelier architects
  • Zastavěná plocha: 107 m2
  • Dispozice: 6+kk