I některé druhy běžně pěstované zeleniny vám mohou způsobit zdravotní obtíže. K tomu, aby došlo ke smrtelné otravě, byste jí však museli sníst takové množství, že byste to ani nezvládli. Většina „jedovaté“ zeleniny navíc chutná tak špatně, že vás přejde chuť hned na začátku.

Domácí zelenina je kvalitnější

Doma pěstovaná zelenina je kvalitnější než ta, kterou koupíte v supermarketu. S vyšším množstvím živin se zvyšuje také množství jedů. Některé toxické látky produkují i plodiny, které jsou jinak neškodné. Příkladem jsou například plodiny z čeledi tykvovitých, ty produkují řadu steroidů (kukurbitaciny). Jedovaté mohou být i okurky – ty jsou však tak hořké, že je stejně nesníte.

Podívejte se na video, které potraviny mohou být nebezpečné:

Zdroj: Youtube

Na kterou zeleninu byste si měli dát pozor?

Nejvíc problémů najdete u tykvovité zeleniny. Příznaky otravy tykvovitou zeleninou poznáte podle křečí v žaludku, zvracení, průjmu. Někdy dojde k třesu či horečkám. Kukurbitaciny najdete ve všech tykvovitých plodinách, kromě cuket také u okurek, tykve, dýně a melounů.

Pokud narazíte na nezralý meloun s mdlou chutí nebo nepříjemně hořké okurky či cukety, nejezte je. Plody nenechávejte přerůstat, jinak se v nich zvyšuje obsah jedovatých látek. Čím je hořkost silnější, tím plody obsahují více jedu. A neodstraníte ho ani tepelnou úpravou.

Jednotlivé druhy tykvovité zeleniny nepěstujte vedle sebe. Při opylení se kříží, takže by měla zelenina špatnou jakost. Plodiny nepěstujte na semena, semínka si každý rok kupujte.

Kolik zeleniny vám způsobí problémy?

U cukety můžete mít potíže po konzumaci jedné velké a hořké cukety. V případě okurek byste museli sníst větší množství hořkých kusů.

A co brambory?

Brambory nekonzumujte bez tepelné úpravy – škroby v nich obsažené jsou obtížně stravitelné. Nemluvě o solaninu a dalších látkách, které vám mohou způsobit obtíže. Pokud budete jíst syrové brambory, bude vám hrozit nadýmání, plynatost, ale i silná nevolnost.Nejvíc nebezpečnou částí brambor jsou brambory zelené nebo brambory s větším množstvím klíčků. Právě v nich najdete nejvíce solaninu, který vám může způsobit potíže. Pokud máte doma brambory, které nejsou plně v kondici, okrájejte vše špatné. Nebo ještě lépe – dejte je do kompostu. Brambory můžete vařit s kmínem, ten podpoří trávení a solanin částečně neutralizuje.

Nezralá rajčata

Pokud se rozhodnete konzumovat zelená nezralá rajčata, budou obsahovat tomatin. Rajčata vás nezabijí, ale rozhodně vám nebudou chutnat.

Zdroj: eatthis.com, scitechdaily.com