Pokojové rostliny nejsou samy o sobě nebezpečné, nicméně šťáva z rostliny, květy či plody mohou způsobit vážné zdravotní problémy a dokonce i smrt. Jedovaté pokojové rostliny jsou hrozbou nejen pro osoby, které s nimi manipulují, ale především pro děti a domácí zvířata. Mezi příznaky otravy patří zejména otoky jazyka, úst a sliznic, zvracení, průjem, náhlé a zvýšené pocení, horečka. V případě podráždění kůže nebo očí to mohou být svědění, zarudnutí, otoky, vyrážky a záněty. Na tyto rostliny si dejte pozor:

1. Filodendron

Filodendrony a monstery patří mezi nejpopulárnější pokojové rostliny. Avšak tyto rostliny obsahují nerozpustné krystaly šťavelanu vápenatého, které mají potenciálně toxické vlastnosti. Na lidi ale mají tyto krystaly pouze mírný účinek – mohou podráždit pokožku, způsobit mírný otok jazyka nebo rtů. Mnohem nebezpečnější jsou ale pro zvířata, kterým zvyšují slinění, způsobují otok, zvracení, křeče a potíže s polykáním potravy.

2. Hippeastrum

Hvězdník obsahuje toxický alkaloid lykorin, kterého je nejvíce v cibuli. Způsobuje podráždění kůže, průjmy, zvracení a zvýšené pocení. Proto dejte pozor při uchovávání cibulí! Dbejte na jejich dobré označení a uskladnění, aby nedošlo k záměně s kuchyňskou cibulí.

3. Kala

Listy, květy a hlízy kaly jsou pro lidi a zvířata jedovaté. Při jejich požití mohou toxiny způsobit vážné následky. Kromě toho rostlina vylučuje prostřednictvím svých listů přebytečnou vodu, která také obsahuje dráždivé látky. Pokud se tato kapalina dostane do kontaktu s kůží, způsobí zarudnutí a alergické reakce.

4. Euphorbia

Trnová koruna neboli euphorbia při tvarování a řezu rostlin vylučuje mléčnou latexovou tekutinu, která je jedovatá. Bílé mléko uniká rovněž při poranění listů a stonků. Při styku s pokožkou může latex způsobovat záněty kůže, vyrážky a puchýře. Nebezpečnější je, pokud se tekutina dostane do oka. Následuje podráždění, v horším případě zánět oka.

5. Šťavel

Oblíbený jetel pro štěstí obsahuje vysoký podíl šťavelanu vápenatého. Rozsáhlejší konzumace může způsobit nevolnost, zvracení, podráždění sliznice zažívacího traktu, hypotenzi, křeče až cirkulační kolaps. Šťáva navíc vyvolává po kontaktu dermatitidu. U zvířat se objevují deprese, koliky a někdy i smrt.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, ireceptar.cz