Některé rostliny máme na zahradě už dlouho. Situace se ale změní, když se nám narodí děti. Než se začnou batolit po zahradě a ochutnávat a strkat do pusy všechno, co vidí, musíme udělat důkladnou inventuru rostlin. Nejsou některé z nich jedovaté? Není to tak jednoduché, zkontrolovat musíme jednu po druhé. Jedovaté mohou být jen některé části, květy, listy, plody; zbytek je neškodný. Děti hlavně lákají barevné bobule, ale klidně žvýkají i listy.

Nebezpečí mezi keři

Jedovaté květiny si člověk více pohlídá. O keřích ale hodně lidí ani neví, jak se jmenují, víme, jak vypadají, ale často si k nim neumíme přiřadit jméno. O keře v živém plotě se prostě méně zajímáme. Nebezpečné tak mohou být ty živé ploty, kde se střídá několik druhů keřů. Ze solitérů, v našich krajích navíc pěstovaných v nádobách, je jedovatý oleandr (listy i květy), což je všeobecně známé. Nebezpečí mohou představovat i plody vistárie květnaté a plody zimolezu (Lonicera).

O zahradě a dětech si můžete také přečíst:

Zákeřné kuličky

Které plody okrasných keřů by rozhodně děti neměly ochutnat? Plody bobkovišně lékařské, ptačího zobu, tisu červeného (tady je jedovatá pecička plodu), cesmíny (mírněji jedovaté) a brslenu evropského.

Pozor i na návštěvě

I když jsme zkontrolovali keře a odstranili ze zahrady jedovaté květiny, mohou se vyskytnout na zahradách cizích. Proto musíme být na pozoru i na návštěvách tam, kde necháme děti na zahradě. Nebezpečné jsou například oměj šalamounek, durman obecný, bolehlav plamatý, orsej jarní, vlčí mák, konvalinka vonná nebo hlaváček jarní.

Pozor na lýkovec!

Velmi krásný keř lýkovec jedovatý je pro děti smrtelně nebezpečný. Konzumace několika jeho plodů může mít smrtelné následky. U malého dítěte to dokonce může být plod jediný!