Nejlepší nápady přicházejí často po Vánocích. Anebo až po Novém roce. Proč? Protože obejdeme všechny přátele, příbuzné a známé; vidíme, co všechno vymysleli a přichystali – a máme leckdy pocit, že mají určitě lepší recepty na cukroví a důmyslnější výzdobu bytu. Často se nám to zdá tak úžasné a jednoduché, že si říkáme, jak to, že to nenapadlo nás?

Ačkoliv o výzdobě stromečku se přemýšlí v prosinci, často po Vánocích zjistíme, že jsme nejeden dobrý nápad přes rok zapomněli. Jeden takový jsme si pro vás schovali, abychom vám o něm napsali včas. Jsou to kouzelné bílé dlouhé řetězy na stromeček. Vyrobíme je snadno a budou dlouho dělat parádu – dokud je třeba nesníme.

Stromeček můžeme jednoduše a efektně přizdobit filigránskými jedlými řetězy; pokud jich vyrobíme více, hodí se i na větve do vázy, na okna anebo pod lustr... Křehké řetězy vypadají jako malé bílé tečky visící v prostoru v řadách. Jsou to vlastně na nitích přilepené maličké pusinky ze sněhového těsta. Velikost musí být miniaturní, tak dvě špendlíkové hlavičky.

Jak na toNejprve si z bílků a moučkového cukru (na dva bílky cca 100 g cukru) nad vodní párou vyšleháme tuhou bílkovou pěnu. Na pečicí papír položíme řady nití (jednu dlouhou v několika přeložených řadách), na ně v 3 – 6centimetrových rozestupech (podle pečlivosti a trpělivosti) kápneme kapky tuhého sněhu a necháme zaschnout v teplé troubě nebo jen tak v místnosti. Potom věšíme na stromeček – jen pozor při manipulaci – dlouhá nit se může zamotat. Pokud ji ale vmanévrujeme na stromek a od špice k patě jej řetězem omotáme, už skoro nic jiného nepotřebuje. Jenom správné nasvícení – pak stromeček vypadá, jako by na něm ulpěly kapičky zmrzlé rosy.

Těmito jedlými řetězy ozdobíme i okna a zimní interiéry, případně jimi můžeme omotat narozeninové dárečky zabalené v kontrastním tmavém papíru. Na okna řetězy připevníme dekoratérskými jemnými napínáčky k rámům, nebo konce nití přilepíme.

-ag-Foto: www.isifa.com