Vyrazit na prohlídku podzemních labyrintů, když je venku nula nebo dokonce pod ní, znamená nemrznout venku. V jeskyních se teploty pohybují asi kolem 8 °C. Kam vás zveme?

Tyhle mají teď otevřeno

Na Jesenicku lákají jeskyně Na Špičáku u Supíkovic a Na Pomezí, což je zase kousek od obce Lipová-lázně. Na Olomoucku můžete navštívit Javoříčské nebo Mladečské jeskyně, případně zamířit na obě místa. Na Liberecku vás překvapí Bozkovské dolomitové jeskyně. Asi 20 kilometrů od Brna najdete jeskyni Výpustek. A přístupné jsou také nejnavštěvovanější Punkevní jeskyně (viz úvodní foto), ty se stejně jako Sloupsko-šošůvské nachází v severní části Moravského krasu.

Skryté poklady

Každé jsou něčím zajímavé, třeba Bozkovské dolomitové jeskyně skrývají největší podzemní jezero u nás. Ve Sloupsko-šošůvských zase v zimě lákají na prohlídky s baterkou, navíc se můžete podívat i na několik míst, která nejsou součástí běžné prohlídky. Pro ještě snazší rozhodování přidáváme naše tipy. A kdyby vám nestačily, podrobnější informace o jeskyních najdete tady.

Navnadíme vás také krátkým videem, které mapuje průplav Punkevními jeskyněmi.

Zdroj: Youtube

Srdeční záležitost

Jeskyně Na Špičáku má v zimě otevřeno ve čtvrtek v 10, ve 12 a ve 14 hodin a letošní novinkou je to, že se nemusíte objednávat. Budete-li poblíž, prostě sem zajděte, abyste poznali jednu z nejstarších písemně doložených jeskyní ve střední Evropě. Zaujme chodbami a puklinami v devonském mramoru, jehož stáří se odhaduje na 350 až 380 milionů let. Skutečně vás vezme za srdce, chodby totiž mají srdcovitý profil.

Nepřehlédněte: Areál jeskyní Na Pomezí má nyní otevřeno každou středu, rovněž v 10, 12 a 14 hodin.

Úchvatné krápníky

Třípatrový areál Javoříčských jeskyní najdete poblíž hradu Bouzov. Zatímco hrad je do února zavřený (mimořádné prohlídky chystá na březnové víkendy), do jeskyní se v lednu až v březnu dostanete každý všední den. Delší prohlídka trvá hodinu, kratší asi 40 minut, ale 255 schodů si vyšlápnete v obou případech. Posuďte sami, zda zdejší krápníková výzdoba je tou nejkrásnější u nás. Některé krápníky připomínají brčka, jiné se zase spojily v několik metrů dlouhý útvar zvaný „záclona“.

Tip navíc: Kousek odsud se nachází vápencové skalisko, kde najdete zřícenou skalní bránu nazývanou Zkamenělý zámek, nad níž podle historických pramenů stával gotický hrádek.

Úplně jiný zážitek

Jeskyně Výpustek se nachází ve Křtinském údolí a nabízí skutečně neobvyklý zážitek, ostatně to poznáte hned u vstupu, kterým je hala bývalých kasáren. V minulém století tyhle přírodní krásy poznamenalo více faktorů, sloužily nacistům a od 60. let šlo o zázemí tajného vojenského velitelství během studené války, v jedné z chodeb se vybudoval protiatomový kryt. Vyberte si ze dvou prohlídkových okruhů, ale pozor, součástí takzvané zážitkové trasy není jen chůze, asi stometrový úsek budete muset zvládnout po kolenou.

Odkud sem zamíříte: Dost možná dorazíte z obce Křtiny, a pokud ne, určitě se v ní stavte, patří mezi naše nejstarší mariánská poutní místa. V kostele Jména Panny Marie podle návrhu slavného barokního architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela zaujme i zvonohra čítající 33 zvonů, kterou můžete pravidelně slyšet tři dny v týdnu.

Zdroj: caves.cz