Cuevas del Pino se nachází ve Španělsku u města Córdoba v podhůří Sierra Morena. V členitém kamenitém terénu se nacházejí místa, kde sama Země vytvořila do skal jeskyně, jinde se o to přičinili lidé, když lámali kámen na stavby. Ve vzniklých převisech a jeskyních pak chovali hospodářská zvířata, ale využívali je také jako úkryty a mnohdy je přestavěli na obydlí.

Architekti Andrés Moreno a Manuel Murillo se rozhodli jít v tradičních stopách a využít jednu takovou jeskyni k vytvoření luxusního bydlení, které spojí moderní materiály a design s tektonikou skály, její hrubostí, a přitom přírodní čistotou.

Pomocí betonu, skla nebo mramoru pak vystavěli dům ve skále, který má díky velkým oknům uvnitř dostatek denního světla, a přitom je sevřený v náručí skály. Ručně dělaný dřevěný nábytek pak zahřívá interiér.

Kdo by se bál, že v jeskyni bude zima, pak musíme upozornit, že jde o oblast velmi blízkou Gibraltaru, kde i zimy bývají velmi mírné, ale zato léta jsou tu velmi horká. A v tom pomáhá skála neocenitelně. A pokud to chcete vyzkoušet, není problém. Tenhle dům se pronajímá.