Proč byste měli mít ježka na zahradě?

Ježek je užitečný tvor, i když se to na první pohled nezdá. Živí se drobnými živočichy, vám tak pomůže na zahradě udržet vše v rovnováze. Nejen že mu chutná hmyz (který obtěžuje lidi mnohem víc), ale také žížaly, housenky, šneci či slimáci. Nepohrdne však ani ovocem. Věděli jste, že prý dokáže sníst až 70 gramů jídla za jednu noc? To je vzhledem k jeho velikosti hodně.

Proč ubytovat ježka na zahradě?

Pokud necháte svoji zahradu, aby byla více v přírodním duchu, ježka tím přilákáte – on vám na oplátku bude pomáhat, třeba s hubením hmyzu. Navíc ho zachráníte před hladověním nebo přejetím autem, právě tohle jsou nejčastější příčiny smrti ježků.

Pokud chcete, aby se k vám dostal, je vhodné nechat v plotě alespoň deset centimetrů na průchod – k životu mu postačí hromada větviček a listí, nejlépe v klidném zákoutí zahrady. Možná ho najdete také v porostu keřů. Věděli jste, že na trhu seženete také domečky pro ježky?

Život ježka

Život ježka je poměrně jednoduchý – přes den je obvykle schovaný v hromadě listí a větví. Aktivní je hlavně v noci, můžete jej dokonce slyšet funět a dupat. Během zimy ježek hibernuje – k zimnímu spánku se ukládá v říjnu a trvá většinou do března. Délka však závisí zejména na výšce teplot.

Zdroj: ireceptar.cz