Pozemek o rozloze 7200 m2, kde leží i malé rybníčky, je opravdu skvělým místem pro rozmach fantazie architekta. Ovšem otázkou byla orientace domu ke světovým stranám. „Logicky jsme chtěli držet umístění dle stávajících objektů bývalého přilehlého statku, ale od toho jsme se nakonec odklonili. Důvod byl jasný. Obrovský pozemek totiž nabízí úchvatný výhled jižním a jihovýchodním směrem, který jsme chtěli klientovi dopřát,“ říká Roman Kučírek z architektonického studia 3K Architects.

Pak tu byl požadavek zadavatele na přízemní dům bez schodů. A tak vznikl „Jezevčík“. Dům dlouhý, nízký, s klasickou sedlovou střechou, se všemi místnostmi orientovanými na jihovýchodní stranu. Zázemí s komunikačními prostory je pak na druhé, tedy severozápadní straně. Vznikl tak konstrukčně jednoduchý dům, ze kterého si každý obyvatel, každá návštěva vychutná krásný výhled, ať už z hlavního obytného prostoru s kuchyní, tak i z dětských pokojů, ložnice a koupelny. Další výhodou tohoto umístění je minimální nutnost terénních úprav, protože využívá vrstevnic.

Dispozičně je dům rozdělen na dvě části. Na západní straně najdeme zcela na kraji ložnici majitelů, pak dva dětské pokoje a koupelnu s WC. Místnosti jsou spojeny chodbou, která navazuje na střední osu. Z ní se pak přes krátkou příčnou chodbu dostaneme do východní části s hlavním obytným prostorem, kuchyní a jídelnou a následně i do technického zázemí domu.

Z prostoru kuchyně a jídelny lze komfortně vyjít na krytou terasu s letní kuchyní, grilem a sezením, které je možno využít i na otevřené části terasy při slunných dnech, a kochat se tak dechberoucím výhledem na okolní krajinu. Zastřešení objektu je navrženo velice jednoduše pomocí dřevěných sbíjených vazníků, které svojí konstrukcí vytvářejí kryté zápraží na obou stranách domu. Zápraží je obloženo fasádním horizontálním obkladem s přiznanými mezerami ze sibiřského modřínu. Jako střešní krytina je navržen ocelový lakovaný falcovaný plech, který dotváří moderní vzhled domu. I přes to, že je dům skutečně dlouhý jak jezevčík, v krajině bude působit velmi nenápadně.

Jiný návrh od studia 3K Architects