Považuje se za houbu dlouhověkosti a na tuhle myšlenku nepřišly naše generace, to se ví díky tradiční čínské medicíně už dávno. Hlíva ústřičná se řadí mezi takzvané medicinální houby.

Z lesa i z obchodu

Pochází sice z Číny, ale i v našich lesích už dávno zdomácněla. Komu se nechce do přírody, ten vyrazí do obchodu, kde se uměle pěstovaná hlíva prodává celoročně. Nebo si ji můžete vypěstovat i sami.

Udělejte z ní vynikající guláš nebo falešnou dršťkovou, přidejte ji do houbové omáčky, troufněte si třeba i na řízky z hlívy. Také se hodí do slaných koláčů a mnoha dalších pokrmů.

Co dokáže nabídnout

Hlíva ústřičná má vysoký podíl vody a nízký obsah tuků, a tím i energie. Najdete v ní například vitaminy C a řady B, také minerály, například draslík a fosfor, stopové prvky, dále kyselinu olejovou či linoleovou i kvalitní vlákninu. Ale jako nejhodnotnější složka se zmiňují betaglukany působící zejména na imunitní systém. Nejde pouze o prevenci, s lepší obranyschopností snáze zvládnete celou řadu infekčních chorob (virových, bakteriálních i plísňových).

Chcete zhubnout?

Tradiční čínská medicína vnímá hlívu ústřičnou jako vynikající a přitom dostupný přírodní prostředek prodlužující život. Ve výčtu jejích plusů začněme upozorněním, že by měla patřit do jídelníčku všech, kteří potřebují redukovat svou váhu. Právě vyšší hmotnost z dlouhodobého pohledu přispívá k mnoha civilizačním neduhům.

Zdraví, které chutná

Hlívá pomáhá se snižováním hladiny cholesterolu i cukru v krvi, můžou ji konzumovat také diabetici. Pozitivně ovlivňuje krevní tlak, zlepšuje krevní oběh, posiluje cévní systém, a tím pomáhá předcházet srdečně-cévním chorobám.

Za nálepkou „houba dlouhověkosti“ také stojí vitaminy a obecně antioxidanty, které lze označit za elixíry mládí. Rovněž se uvádí, že svědčí svalům, šlachám a kloubům, dokáže pomoci s regenerací buněk. Zlepšuje metabolismus a pomáhá eliminovat únavu a stres.

A v hledáčku vědeckých pracovišť se ocitá rovněž z důvodu, že by mohla přispět k léčení zhoubných nádorů.

Co s ní, když ji hned nesníte

Rovněž hlívu můžete zmrazit, naložit ji nebo usušit. Na sušení jsou ideální asi 2 milimetry silné plátky, rozložené na sítech, kudy může proudit vzduch, nebo sušte „postaru“ na čistých bílých papírech. Práci usnadní sušička potravin, případně trouba. Dobře usušené houby pak nadrťte na jemný prášek. Chcete-li podpořit svou obranyschopnost, doporučuje se používat asi 10 g prášku denně optimálně jeden měsíc. Stačí ho přisypat do tekutin, polévek nebo omáček.

Náš tip: Když se nebudete cítit ve své kůži, můžete si připravit vývar z hlívy (asi čtvrthodinu povařte usušené plátky).

Zdroj: lecive-houby.eu, mojezdravi.cz