Čtěte také
Minule jsme si řekli, jak strašně důležité jsou luštěniny pro naše zdraví, a teď si to zopakujeme pěkně podrobně:
ČOČKA
Je bohatá na železo a kyselinu listovou, proto pomáhá předcházet chudokrevnosti a blahodárně působí na nervovou soustavu. Snižuje hladinu cukru v krvi. Některé druhy se nemusejí namáčet: červená, která je v posledních letech oblíbená také jako součást prvních příkrmů pro miminka, nebo méně známá čočka černá (beluga). Má oříškovou chuť, nerozváří se a každý pokrm svou barvou ozvláštní.
CIZRNA
Říká se jí také římský hrách. Je druhou nejvíce pěstovanou a konzumovanou luštěninou na světě (první je sója). Připravují se z ní různé pochoutky orientální kuchyně, nejznámější jsou hummus a falafel. Obsahuje více železa než ostatní druhy luštěnin, najdeme v ní v podstatě všechny vitaminy a minerální látky. Pomáhá udržovat optimální hladinu cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak a má příznivý vliv na stav pokožky.
FAZOLE
Pěstuje se asi 500 druhů fazolí, každý se hodí na něco jiného: bílé jsou ideální do polévky, ale i studených salátů, červené do chilli con carne, hnědé do italské minestrone, strakaté do polévek a salátů… Drobnozrnné fazole jako mungo a adzuki jsou ideální ke klíčení. Působí proti civilizačním chorobám, posilují trávení, odvodňují a jsou vhodné i pro diabetiky. Navíc: nedozrálé plody fazolí (fazolové lusky) nejsou považovány za luštěninu, ale zeleninu. Neobsahují tolik bílkovin, ale jsou také hodně zdraví prospěšné.
Z luštěnin se dá uvařit spousta skvělých pokrmů
LUPINA
Česky vlčí bob. Říká se jí bylina budoucnosti. Snižuje krevní tlak, vylepšuje trávení a příznivě působí na oči.
SÓJA
Patřila před lety mezi módní zdravé potraviny, dnes se na ni mnohdy pohlíží naopak s despektem. Pokud ji budeme konzumovat v přiměřeném množství, nemusíme se obávat. Doporučují se jíst především fermentované produkty jako tempeh, kvalitní sójová omáčka a miso. Obsahuje ze všech druhů luštěnin nejvíc bílkovin (až 40 procent), díky vysokému podílu tuku má také největší energetickou hodnotu. Fermentovaná sója obsahuje vitamin K2, antioxidant, který pomáhá správnému využití vápníku v těle.
ARAŠÍDY
I když o nich mluvíme jako o oříškách, je to luštěnina. Díky obsahu „hodných“ tuků snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi, posilují paměť i obranyschopnost a pomáhají při hubnutí. Obsahují také resveratrol, který má příznivý vliv na kardiovaskulární systém a podílí se na prevenci rakoviny. Arašídy jsou ale také silným alergenem.
Čtěte také
Čtěte také
Jak zachovat v jídle vitaminy?
VIČKA
My už ji známe jen ze známé písničky, ale plody vikve seté naši předci pojídali.
HRÁCH
Stejně jako u fazolek se nezralý plod (hrášek) řadí mezi zeleninu a konzumuje se celý a syrový. Hrách se dá naklíčit, a když ho opečeme, získáme staročeskou pučálku. Hrášek obsahuje hodně vitaminu C, jako luštěnina si zachovává vysoký obsah kyseliny listové a je v něm dost hořčíku a železa.
Autor: Týdeník Květy / Nicole Mrzenová