Minule jsme si řekli, jak strašně důležité jsou luštěniny pro naše zdraví, a teď si to zopakujeme pěkně podrobně:


ČOČKA

Je bohatá na železo a kyselinu listovou, proto pomáhá předcházet chudokrevnosti a blahodárně působí na nervovou soustavu. Snižuje hladinu cukru v krvi. Některé druhy se nemusejí namáčet: červená, která je v posledních letech oblíbená také jako součást prvních příkrmů pro miminka, nebo méně známá čočka černá (beluga). Má oříškovou chuť, nerozváří se a každý pokrm svou barvou ozvláštní.

CIZRNA

Říká se jí také římský hrách. Je druhou nejvíce pěstovanou a konzumovanou luštěninou na světě (první je sója). Připravují se z ní různé pochoutky orientální kuchyně, nejznámější jsou hummus a falafel. Obsahuje více železa než ostatní druhy luštěnin, najdeme v ní v podstatě všechny vitaminy a minerální látky. Pomáhá udržovat optimální hladinu cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak a má příznivý vliv na stav pokožky.

FAZOLE

Pěstuje se asi 500 druhů fazolí, každý se hodí na něco jiného: bílé jsou ideální do polévky, ale i studených salátů, červené do chilli con carne, hnědé do italské minestrone, strakaté do polévek a salátů… Drobnozrnné fazole jako mungo a adzuki jsou ideální ke klíčení. Působí proti civilizačním chorobám, posilují trávení, odvodňují a jsou vhodné i pro diabetiky. Navíc: nedozrálé plody fazolí (fazolové lusky) nejsou považovány za luštěninu, ale zeleninu. Neobsahují tolik bílkovin, ale jsou také hodně zdraví prospěšné.

LUPINA

Česky vlčí bob. Říká se jí bylina budoucnosti. Snižuje krevní tlak, vylepšuje trávení a příznivě působí na oči.

SÓJA

Patřila před lety mezi módní zdravé potraviny, dnes se na ni mnohdy pohlíží naopak s despektem. Pokud ji budeme konzumovat v přiměřeném množství, nemusíme se obávat. Doporučují se jíst především fermentované produkty jako tempeh, kvalitní sójová omáčka a miso. Obsahuje ze všech druhů luštěnin nejvíc bílkovin (až 40 procent), díky vysokému podílu tuku má také největší energetickou hodnotu. Fermentovaná sója obsahuje vitamin K2, antioxidant, který pomáhá správnému využití vápníku v těle.

ARAŠÍDY

I když o nich mluvíme jako o oříškách, je to luštěnina. Díky obsahu „hodných“ tuků snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi, posilují paměť i obranyschopnost a pomáhají při hubnutí. Obsahují také resveratrol, který má příznivý vliv na kardiovaskulární systém a podílí se na prevenci rakoviny. Arašídy jsou ale také silným alergenem.

VIČKA

My už ji známe jen ze známé písničky, ale plody vikve seté naši předci pojídali.

HRÁCH

Stejně jako u fazolek se nezralý plod (hrášek) řadí mezi zeleninu a konzumuje se celý a syrový. Hrách se dá naklíčit, a když ho opečeme, získáme staročeskou pučálku. Hrášek obsahuje hodně vitaminu C, jako luštěnina si zachovává vysoký obsah kyseliny listové a je v něm dost hořčíku a železa.

Autor: Týdeník Květy / Nicole Mrzenová