Nejmenší děti mají jako svou úplně první židli vysokou dětskou stoličku - ať je dřevěná nebo plastová. Až z ní dítko vyroste, nemůže se hned přeorientovat při domácím stolování na běžnou jídelní židli. I když pod něj dáme třeba pěnový sedák, není to ideální - mělo by mít židli svoji, nejlépe takovou, která s ním poroste, až dosáhne výšky kolem 140 cm.

Bezpečí především

Rostoucí dětská židle - čím je dítě větší, tím nižší má židli, jak dítě roste, zkracují se nohy.Jakákoliv dětská židle musí mít dostatečně širokou základnu v poměru k celkové výšce. Její konstrukce a stavba musí být stabilní, pevná, s dobře umístěným těžištěm - židle by měla být prakticky nepřekotitelná. Nohy a jejich sklon jsou proto velmi důležité, určují stabilitu celé židle a tím míru bezpečí dítěte při sezení. Dalším požadavkem je maximální hygieničnost. Kvalitní a pevný materiál je samozřejmostí, zároveň musí být zdravotně nezávadný, netoxický.

Dále je žádoucí hladkost ploch kvůli údržbě i bezpečí; neměly by nikde být žádné spáry, kam by se dítěti mohl dostat nehet nebo celý prst (to se může stát třeba u opěradla s výpletem). U starších židlí také pozor na vyčnívající hřebíčky a celistvost nátěru. U plastů netolerujte žádné, ani miniaturní naprasknutí materiálu, to když kupujete v dětském bazaru nebo zboží z druhé ruky.

Dítě má mít: 1. při sezení předloktí vodorovně se stolní deskou (tak vysoko má sedět)2. opřená chodidla

Stále v optimální výšce s rostoucí židlí

Polohovatelná dětská jídelní židleKdyž váš potomek ze své první židličky vyroste, kupte nejlépe židli „rostoucí“. Může být vyrobena z dřevěného masivu, v lehčím provedení ji najdete z dýhované překližky nebo kvalitního plastu. Dítě na ní může sedět u stolu třeba při kreslení a vždycky se na ní také pohodlně nají. Jak potom dítko vyrůstá, posunuje se mu sedák stále níže. Až nakonec bude mít předloktí souběžně s deskou stolu, může pak už sedět na "dospělé" jídelní židli. Tu svou "rostoucí" využije dále u svého - také výškově nastavitelného - stolku. I běžná jídelní židle musí být pro dítě bezpečná a stabilní; zadní nohy musejí mít osu posunutou vzad, aby se dítě nezvrátilo dozadu.

Jaká má být správná jídelní židle pro dítě?

  • Správně vysoká vzhledem k výšce stolu
  • Správně vysoká vzhledem k výšce dítěte
  • Pohodlná
  • Bezpečná
  • Hygienická
  • S optimálně hlubokým sedákem
  • S ideální výškou, sklonem a prohnutím opěradla
  • Má mít vyřešené podložení nohou

...A pokud možno rostoucí s dítětem

Jak vybírat aneb Pohodlí je nezbytné

K parametrům židlí pro dospělé (délka sedáku, pohodlná výška židle) přistupuje u dětské židle ještě požadavek pohodlného položení nohou. Ty musejí být fixované, nikdy se nemají pohupovat ve vzduchu. Nakonec zkuste si sednout a pohodlně se najíst s nohama ve vzduchu... Moc chutnat vám nebude, a to si představte, že vás případně dospělí ještě napomínají, ať se nevrtíte - protože bez opory nohou vlastně Skládací dětská jídelní židlestále balancujete a hledáte vhodnou polohu. Židle tedy musí mít trnož na opření nohou! Pokud nemá, koupíme rovnou k židli i malý schůdek nebo stoličku.

Zanedbat by se neměla tvrdost židle. Pokud dítěti sedák nevyhovuje, dáme mu speciální polštářek. Dřevěné židle nepociťujeme ale jako tvrdé, pokud jsou ergonomicky v pořádku, tedy pokud jejich všechny míry a úhly jsou při sezení vyhovující. Vrtět se začneme až na židli s příliš rovným opěradlem, vysokým sedákem. Důležité je opěradlo židle. A to nejen jeho délka, ale také sklon a prohnutí, které bychom také měli brát v potaz - úplně rovné tlačí do zad. Výhodou ohýbaného dřeva je právě možnost tvarování opěradla i třeba jeho přechod v bederní opěrku v oblasti kříže, která je pro pohodlí a správné držení zad dítěte také poměrně zásadní. Důležitý je také úhel svírající sedák a opěrák. Někdy se dá variovat - opěradlo může být o několik úhlů sklopné.

-ag-Foto: www.bloombaby.com, www.maartjesteenkamp.nl