Dorazila vlna veder, takže míříme zase zpátky do zahrady. Asi toto bude chtít trochu více později večer až v noci, protože bychom se měli nechat inspirovat jižní siestou a po příchodu z práce si nejprve odpočinout, dát si studený nápoj (anebo chladivý čaj) a pak teprve vyrazit ven. Nejlepší bude zahradní restaurace nebo už zmíněná vlastní zahrada, kde si připravíme něco velmi lehkého na zub. Co ale jíst a pít v abnormálním vedru? Abychom si pochutnali a zároveň tělu dodali to, co mu v horku pomůže? Co vynechat Obecně alkohol, pokud se pohybujeme na slunci za vysokých teplot. Ale ani večer není za takových podmínek nejlepší tvrdý alkohol, hlavně v podobě short drinků. Dát si můžeme ještě tak slabě alkoholické koktajly nebo lépe přímo nealkoholické „moktajly“. Ty jsou lepší, protože v koktajlu je sice alkoholu málo, ale míchání je zrádné, zejména pokud nezůstaneme u jednoho. Vynecháme i těžká sladká vína a likéry. Potom záleží na konkrétní situaci: pivo samozřejmě ano (ledviny budou rády), ale ne na slunci a ne také příliš. Doplnit minerály Nejlepší je do vlny veder zásobit se minerálkami několika značek. Minerálka doplní vypocené minerální látky a kombinací vod si zajistíme příjem širšího spektra minerálů. Melouny Ty jsou do horka ideální pro svůj osvěžující efekt i pro vysoký obsah vody, minerálů a vitamínů. Připravíme na večerní stůl melounovou mísu. Červený vodní meloun nakrájíme na plátky, přidáme kousky melounu žlutého, melounu galia i dalších, které se nyní dají koupit už dost levně. Cukr Jedna ledová osvěžující sladká limonáda rozhodně vzpruží, ale nepijeme ji rozhodně po litrech. Cukru je v takových nápojích nadměrně – pozor na kalorie! Umělá sladidla zase nejsou nejzdravější. Med a citron Spojit je můžeme ve zdravé limonádě, která se bude skládat z obyčejné kvalitní studené vody, medu a citronové šťávy. Med můžeme nahradit přírodním hnědým cukrem, citron pak limetkou. Teplota nápojů Podle znalostí národů, které mají s vedrem zkušenosti, není ideální tělu dodávat nápoje ledové, ale vlažné, které tělu odnímají teplo, a více nás tak paradoxně ochladí. Zmrzliny nejíme v horku moc tučné (a ani moc levné). Žaludek je ve vedru také citlivější, tak si dáme raději zmrzlinu kvalitní. A také raději ovocnou dřeň než těžkou smetanovou. Nebo kombinujeme zmrzlinu s několika druhy čerstvého ovoce a uděláme si pořádný zmrzlinový pohár. Raději koupíme zmrzliny balené, ale v obchodě zkontrolujeme, zda je mrazák v pořádku, zda zmrzlina není přemrzlá (a tedy předtím rozmražená). Zeleninový salát V horku pro něj platí více než kdy jindy: vyrobit, vychladit a okamžitě sníst! -ag-