Jednoduchá příprava, všestranné využití, vynikající oříšková chuť, skvělé nutriční hodnoty. Tím vším se může pochlubit bulgur. Jedná se o obilovinu vyrobenou z celozrnných pšeničných zrn, které se předvaří, nadrtí a usuší. Použít ho lze jako přílohu k masu, jako zavářku do polévky, můžete s ním obohatit masovou směs na sekanou, podávat jako rizoto nebo z něj připravit výborný salát – tím nejznámějším je arabský tabbouleh, v němž najdete kromě bulguru spousty čerstvé petržele a rajčat. Díky rychlé přípravě a nepřeberným možnostem chuťových kombinací je bulgur ideální ingrediencí na výživné jídlo, které si s sebou můžete vzít na cesty nebo do práce.
Podívejte se na přípravu slavného libanonského salátu tabbouleh:
Salát z bulguru se zeleninou, bylinkami a sýrem feta
Čas přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 120 g bulguru
- 4 rajčata
- 1 okurka
- 200 g sýru feta
- svazek hladkolisté petržele
- čerstvá máta
- olivový olej
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Příprava:
1) Bulgur zalijte hrnkem vroucí vody, osolte a přiveďte k varu. Po pěti minutách vaření stáhněte z plamene a nechte pod pokličkou dojít 15 minut.
2) Rajčata a okurku nakrájejte na menší kousky, petržel a mátu nasekejte nahrubo.
3) Zeleninu přidejte k bulguru, směs zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou a lehce opepřete.
4) Na závěr přidejte rozdrobený nebo na kostičky nakrájený sýr feta. Salát jemně promíchejte a nechte chvíli odležet, aby se chutě propojily.
Proč je bulgur zdravý?
V bulguru najdete spousty cenných látek, které vaše tělo potřebuje – například vitamin A, hořčík, železo nebo fosfor. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé fungování střev a imunitního systému. Oceníte ho i při hubnutí. Obsahuje minimum tuku, bílkoviny a především komplexní sacharidy, které se do těla uvolňují pomalu a dodávají mu energii postupně. Díky tomu nedochází k velkým výkyvům hladiny cukru a prodlužuje se pocit sytosti.
Zdroj: kucharkaprodceru.cz, vitalia.cz, rozhlas.cz