Jednoduchá příprava, všestranné využití, vynikající oříšková chuť, skvělé nutriční hodnoty. Tím vším se může pochlubit bulgur. Jedná se o obilovinu vyrobenou z celozrnných pšeničných zrn, které se předvaří, nadrtí a usuší. Použít ho lze jako přílohu k masu, jako zavářku do polévky, můžete s ním obohatit masovou směs na sekanou, podávat jako rizoto nebo z něj připravit výborný salát – tím nejznámějším je arabský tabbouleh, v němž najdete kromě bulguru spousty čerstvé petržele a rajčat. Díky rychlé přípravě a nepřeberným možnostem chuťových kombinací je bulgur ideální ingrediencí na výživné jídlo, které si s sebou můžete vzít na cesty nebo do práce.

Podívejte se na přípravu slavného libanonského salátu tabbouleh:

Zdroj: Youtube

Salát z bulguru se zeleninou, bylinkami a sýrem feta

Čas přípravy: 30 minut


Ingredience:

  • 120 g bulguru
  • 4 rajčata
  • 1 okurka
  • 200 g sýru feta
  • svazek hladkolisté petržele
  • čerstvá máta
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř


Příprava:

1) Bulgur zalijte hrnkem vroucí vody, osolte a přiveďte k varu. Po pěti minutách vaření stáhněte z plamene a nechte pod pokličkou dojít 15 minut.

2) Rajčata a okurku nakrájejte na menší kousky, petržel a mátu nasekejte nahrubo.

3) Zeleninu přidejte k bulguru, směs zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou a lehce opepřete.

4) Na závěr přidejte rozdrobený nebo na kostičky nakrájený sýr feta. Salát jemně promíchejte a nechte chvíli odležet, aby se chutě propojily.

Proč je bulgur zdravý?

V bulguru najdete spousty cenných látek, které vaše tělo potřebuje – například vitamin A, hořčík, železo nebo fosfor. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé fungování střev a imunitního systému. Oceníte ho i při hubnutí. Obsahuje minimum tuku, bílkoviny a především komplexní sacharidy, které se do těla uvolňují pomalu a dodávají mu energii postupně. Díky tomu nedochází k velkým výkyvům hladiny cukru a prodlužuje se pocit sytosti.

Zdroj: kucharkaprodceru.cz, vitalia.cz, rozhlas.cz