Pod názvem tortilla si nejčastěji představíme placky z pšeničné nebo kukuřičné mouky, které se plní masem, zeleninou nebo sýrem. Ve Španělsku se však výraz používá pro omeletu s bramborami – tortilla de patatas. Záznam o tomto pokrmu se objevil už v zápisníku Francisca Martíneze Montiña, šéfkuchaře habsburského krále Filipa III. a autora zásadního díla španělské gastronomie s názvem Umění vařit, péct a konzervovat z roku 1611. V podstatě se jedná o velmi jednoduchý pokrm, k jehož přípravě potřebujete jen brambory, vejce, sůl a olivový olej. Lze ho však doplnit dalšími ingrediencemi – cibulí, paprikami, slaninou, sýrem, chorizem, houbami, tuňákem, fazolkami nebo špenátem… Tradičně se tortilla de patatas, jinak zvaná také tortilla española, podává nakrájená na kostky jako předkrm nebo jako součást chuťovek tapas.
Podívejte se na přípravu tradiční tortilly de patatas ve videu:
Španělská bramborová tortilla
Čas přípravy: 40 minut
Ingredience:
- 5 větších brambor
- 5 vajec
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- olivový olej
Příprava:
1) Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky nebo velmi tenké plátky (3-4 mm). Cibuli nakrájejte na proužky nebo kostičky.
2) Vejce rozšlehejte v misce, osolte a opepřete.
3) V pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli do mírně zlatavé barvy. Poté ji z pánve vyjměte.
4) Do pánve přidejte olivový olej a na mírném plameni na něm pozvolna opékejte brambory, dokud nezměknou. Trvá to zhruba 15 minut podle síly plátků nebo velikosti kostiček.
5) Brambory a cibuli nasypte do vaječné směsi. Promíchejte a poté nalijte zpět do rozehřáté pánve. Až bude tortilla dostatečně pevná, pomocí talíře ji obraťte a opečte z druhé strany dozlatova.
6) Hotovou tortillu nakrájejte na kousky a podávejte. Skvěle chutná i studená.
Zdroj: www.ireceptar.cz, kitchenette.cz, pavelberky.com