Ošklivé počasí = deprese

Špatná nálada hned při vstávání se může objevit bez zjevného důvodu a trpí jí každý třetí člověk.

Ztrátou energie tak dojde k bujení volných radikálů, které se jindy uvolňují jen při stresu, nebo vlivem špatných stravovacích návyků. Ty pak urychlují stárnutí, ničí buňky zevnitř a zároveň otvírají cestu nemocem.

Pokud jsou vaše chmury opravdu vážné, vyhledejte odborníka. Ještě předtím ale vyzkoušejte některé z našich léčivých receptů.

Jídlo a nálada spolu souvisejí

Hlavní roli hrají neurotransmitery, látky vznikající v nervové soustavě, které přenášejí vzruchy z jedné mozkové buňky do druhé. Ty mají zásadní vliv na to, jak se cítíme i jak se vyspíme. Jejich aktivita se dá rovněž ovlivnit například léky proti depresím, které se postarají o lepší náladu.

ČTĚTE TAKÉ:

Někdy ale postačí naordinovat si to správné jídlo bohaté na sacharidy. To povzbudí tvorbu serotoninu a vám se začne postupně nálada zlepšovat.

Balzám pro tělo i duši

  • Dbejte na pravidelný přísun potravin. Doporučuje se jíst pětkrát denně, z čehož je nejdůležitější vydatná, ale zdravá snídaně.
  • Omezte obědy ve fastfoodech i další tučná, nezdravá jídla jako hranolky, hamburgery, hot dogy. Neobsahují skoro žádné vitamíny a minerály, které udržují nervový systém v kondici. Kávu, čaj či kolu si dejte naposledy odpoledne.
  • I když alkohol pomáhá lépe usínat, hlídejte si, kolik skleniček ho vypijete. Odpočinek stejně nenahradí a navíc působí jako spouštěč depresí.
  • Pokud netrpíte nadváhou, s chutí občas zhřešte, i to vám zvedne náladu.
  • Nedostatek železa má na svědomí únavu a horší soustředění. Dobrým zdrojem jsou játra, sardinky, cereálie, čokoláda, červené víno.
  • K plnohodnotným výkonům mozku i nervového systému je nutné dbát také na přísun esenciální mastné kyseliny.
  • Kyselina listová obsažená v cereáliích, droždí a zelené listové zelenině je dobrá nejen na pleť, ale i pro imunitní systém.

9 látek, které nám prospívají

  1. Vitamin B1 (thiamin) - mnoho ho najdete v zelenině, ovoci, vejcích, vnitřnostech, mléku.
  2. Vitamin B2 (riboflavin) je obsažený především v mléce či jiných mléčných výrobcích. Najdete ho ale rovněž v bramborách, cereáliích a tmavé rýži.
  3. Vitamin B3 (niacin) - hlavním zdrojem je kuřecí a hovězí maso, ryby, luštěniny, kvasnice, arašídy, celozrnné výrobky.
  4. Vitamin B6 se nachází hlavně v mase, rybách, hrášku a bramborách.
  5. Vitamin B12 je pouze v živočišných produktech a v droždí. Obsahují ho játra, sýr, maso, ryby, mléko.
  6. Vitamin C - nejlepším zdrojem tohoto vitaminu je čerstvá zelenina a ovoce. Skladováním a vařením se vitamin pak ztrácí.
  7. Hořčík - jeho přísun vám zajistí zelenina, arašídy sardinky, sýry a kuřata.
  8. Aminokyseliny - jezte krůtí a kuřecí maso, čokoládu a pijte mléko.
  9. DHA a další kyseliny známé jako omega-3 mastné kyseliny - dopřávejte si mastné ryby, jako losos, tuňák, makrela, herink, kapr nebo sardinky.

Terapie cukrem

Pokud se stravujete více méně zdravě, nějaká ta sladkost vám může jen prospět. Takový dort nebo větší porce zmrzliny je rozhodně lepší než polykat tablety antidepresiv.

Také dobrá čokoláda má mnoho dobrých vlastností, hlavně ta hořká. Ceněna je pro vysoký obsah flavonoidů, tedy látek, které působí jako antioxidanty, ve 100 g je jich až 53 mg. Dále obsahuje kofein a theobromin, tedy látky zvyšující postřeh a schopnost soustředit se.

Čokoláda uvolňuje v těle hormony štěstí, takže zlepšuje náladu a obsahuje také několik důležitých minerálů – fluor, který zpevňuje zuby, draslík, který působí proti stresu, a hořčík, který příznivě působí na funkce mozku, zabraňuje krevním sraženinám a trombózám a podporuje dobré dýchání.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com