Málokterá surovina má v kuchyni tak všestranné využití jako právě brambory. Jsou skvělé jako příloha, ale podávat je lze i jako hlavní chod. Skvěle chutnají vařené, pečené, smažené, zapékané i v podobě pyré. Jejich jemná chuť výborně ladí se všemi druhy masa i zeleniny, kombinovat je lze také s vejci a mléčnými výrobky. Z bramborového těsta můžeme připravit knedlíky, noky, krokety či placky, syrové nastrouhané hlízy tvoří základ tradičních bramboráků, slovenských halušek a chlupatých knedlíků. Mimo to jsou brambory hodnotné i nutričně – obsahují vitamin C, vitamin B, vlákninu, draslík, hořčík a železo.

Jak na plněné brambory? Podívejte se na podrobný postup ve videu:

Zdroj: Youtube

Víte, že...

Do Evropy se brambory dostaly kolem roku 1560. Původně se ale vysazovaly pouze jako okrasná rostlina – důležitou potravinou se staly až o dvě století později. V dobách hladomoru podporoval jejich pěstování pruský král a braniborský kurfiřt Bedřich Veliký, a díky jeho přičinění se brambory rozšířily do celé Evropy. Podle Braniborska pak získaly i svůj český název.

Plněné brambory s česnekovým dipem

Příprava: 15 minut + 55 minut pečení

Ingredience:

  • 4 velké brambory (varný typ B)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 4 plátky slaniny
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 80 g zakysané smetany
  • 50 g tvrdého sýra
  • 100 g lučiny
  • 50 g bílého jogurtu
  • stroužek česneku
  • jarní cibulka";i:10;s:4:"sůl";i:11;s:5:"pepř


Příprava:

1) Troubu předehřejte na 200 ºC.

2) Omyté brambory se slupkou vyložte na plech a pokapejte olejem, osolte je a opepřete. Pečte 45 minut doměkka a po vyjmutí z trouby je nechte několik minut vychladnout.

3) Na pánvi opečte slaninu nakrájenou na kostičky. Pažitku nasekejte najemno a poté k ní přidejte slaninu.

4) Lučinu smíchejte s jogurtem, přidejte nasekanou jarní cibulku, prolisovaný česnek, pepř a sůl.

6) Mírně vychladlé brambory uprostřed opatrně nařízněte tak, aby stále držely pohromadě.

7) Vydlabejte dužinu a v misce ji rozmačkejte vidličkou.

8) Přidejte zakysanou smetanu, polovinu nastrouhaného sýra a slaninu s pažitkou.

9) Naplňte brambory směsí a na plechu vyloženém pečicím papírem nechte zapéct zhruba 10 minut.

10) Na talíři dozdobte zbylým sýrem a slaninou. Podávejte s česnekovým dipem.

Zdroj: jimezdrave.cz, fresh.iprima.cz