Receptů na kulajdu je jako hub po dešti. Původem pochází z jižních Čech, odkud se rozšířila i do ostatních regionů. Připravuje se v různých obměnách podle krajových zvyklostí i rodinných tradic. Použít lze sušené i čerstvé houby, různé druhy koření, čerstvý, sušený i nakládaný kopr a liší se i úprava vajíčka – někde se zašlehává přímo do polévky, jinde se podává uvařené natvrdo nebo zastřené.

Vyrazte do lesa na houby a připravte z nich vydatnou šumavskou kulajdu:

Zdroj: Youtube


Proč se jmenuje kulajda?

Přesný původ názvu oblíbené polévky není přesně známý, ale vážou se k němu dvě teorie. Jedna z nich odkazuje ke známé jihočeské kuchařce Adelajdě Kuhové. Její jméno se vyslovovalo Kuh Adelajde, z něhož při vypuštění několika slabik vznikne slovo kulajda. Druhá a pravděpodobnější verze spojuje kulajdu s nářečními výrazy „zakulat“ nebo „zakudlit“, což znamená zakvedlat/zahustit moukou. Setkat se můžete i s různými názvy – na Vysočině je to kudlanka a na Milevsku kulimajda.

Kulajda s houbami a vejci

Čas přípravy: 40 minut

Ingredience:

  • 5 brambor
  • 2 hrsti čerstvých hub
  • 1 000 ml vývaru (nebo vody)
  • 2 lžíce másla na jíšku
  • 2 lžíce másla na orestování hub
  • 3 vrchovaté lžíce mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • bobkový list
  • nové koření
  • kmín
  • čerstvý kopr

Příprava:

1) Brambory oloupejte a nakrájejte. Houby očistěte, nakrájejte a opečte na másle dozlatova.

2) V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání restujte, dokud mouka nezačne lehce hnědnout.

3) Zalijte studeným vývarem a metličkou promíchejte dohladka.

4) Přidejte brambory, opečené houby, sůl, půl lžičky kmínu, 3 kuličky nového koření a bobkový list. Vařte 20-30 minut.

5) V menším kastrůlku přiveďte vodu k varu, vložte do ní vejce a vařte je 7 minut. Poté je zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.

6) Z polévky vyjměte kuličky nového koření a bobkový list. Přidejte smetanu a dochuťte cukrem a octem – začněte 1 lžící cukru a 1 lžící octa, ochutnejte a poté podle vlastní chuti dolaďte.

7) Na závěr přidejte do polévky nasekaný čerstvý kopr a při podávání vložte do každého talíře rozpůlené uvařené vajíčko.

Zdroj: nase-rec.ujc.cas.cz, www.ceskatelevize.cz