Možností, jak připravit pórkovou polévku, je hned několik a liší se použitými ingrediencemi i konzistencí. V tradiční verzi, jakou známe i ze školní jídelny, se používá pórek, vejce, krupička a smetana, případně mléko. Rozšířená je ale i varianta s bramborami, díky nimž polévka více zasytí a není třeba ji zahušťovat krupicí nebo moukou. V některých receptech najdete v základu i kořenovou zeleninu a liší se také použité koření – nejčastěji se k dochucení používá muškátový oříšek nebo květ, může to být ale i rozmarýn, tymián nebo bazalka. Vybrat si můžete i konzistenci – polévku můžete podávat s kousky zeleniny, ale pokud máte rádi zeleninové krémy, rozmixujte ji po uvaření dohladka tyčovým mixérem.

Pórková polévka je oblíbená nejen v české kuchyni. Podívejte se, jak ji připravuje populární britský šéfkuchař Jamie Oliver:

Zdroj: Youtube

Výrazná chuť póru zahradního se výborně vyjímá nejen v zeleninových polévkách, ale i v omáčkách, dušených masových směsích, slaných koláčích nebo pomazánkách. Mimo to je pórek velmi zdravý – obsahuje vitaminy A, B, C a E, dále draslík, vápník, hořčík a kyselinu listovou. Také prospívá trávení, podporuje imunitu a má protizánětlivé účinky.


Krémová pórková polévka s bramborami a slaninou

Čas přípravy: 35 minut

Ingredience:

  • 4 středně velké brambory
  • 1 velký pórek
  • 60 g másla
  • 1 500 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g slaniny
  • čerstvá pažitka
  • sůl
  • muškátový oříšek

Příprava:

1) Odkrojte špičku pórku a horní dřevnatou část listů. Oddělte bílou a zelenou část. Důkladně propláchněte listy pod tekoucí vodou, aby v záhybech nezůstaly žádné zbytky zeminy. Poté pórek nakrájejte na kolečka.

2) Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.

3) V hrnci rozpusťte máslo a na mírném plameni na něm orestujte pórek do změknutí. Poté přidejte brambory a vše zalijte vývarem.

4) Vařte 15-20 minut, dokud nebudou brambory měkké.

5) Mezitím nakrájejte slaninu na kostičky nebo proužky a osmahněte ji na pánvi dokřupava.

6) Do polévky přidejte smetanu, špetku muškátového oříšku a vše rozmixujte dohladka. Při podávání ozdobte každou porci slaninou a nasekanou pažitkou.

Zdroj: www.bbcgoodfood.com