Koncertní sál v kostele svaté Anny v Českých Budějovicích sloužil filharmonii již od roku 1988. Nejen z tohoto důvodu je jasné, že potřeboval pořádnou rekonstrukci – nejen že zde byla špatná akustika, nejlíp na tom nebyla ani vzduchotechnika. Rekonstrukce se zhotovila podle návrhu ateliéru A8000. Řídil ji architekt a zároveň vedoucí projektového týmu Vltavské filharmonie Martin Krupauer.

Jaká byla hlavní myšlenka rekonstrukce?

Hlavním cílem celé rekonstrukce bylo navrátit sálu nacházejícímu se v bývalém kostele jeho původní tvar a jednoduchost. Tam, kde se nacházel starý strop, těžká visutá galerie a boční balkon, byly umístěny minimalistické prvky poukazující na původní konstrukci budovy. Na místě je mnoho jednoduchých linií, použito bylo jen velmi omezené množství materiálů a barev: dřevo a kombinace černé a bílé barvy.

Jihočeská filharmonie má nový koncertní sál Jihočeská filharmonie má nový koncertní sál Autor: Ondřej Bouška

Architektka Stanislava Blažková říká: „Chtěli jsme vrátit tvar původního kostela a nechat jej vyznít ve všech možných detailech. Celý sál najednou více dýchá. Dokonce je konečně vidět klenba, která jasně určuje chrámový prostor. Kladli jsme důraz na návrat symetrie a nekomplikované čisté tvary, barvy i materiály. Odstranili jsme proto některé necitlivé dřívější zásahy, jako je podhled nebo špatné rozdělení prostoru.“

Budete se cítit jako v nebi

Nejvýraznějším prvkem celého interiéru jsou lehké bílé akustické baldachýny zavěšené pod stropem. Pohled zespodu ve vás může evokovat nebesa. Zatímco dřívější akustika byla nedostačující, nyní se zvuk odráží do všech stran. Rekonstrukcí prošla také nevyhovující vzduchotechnika. Velkou novinkou je pak akustický dřevěný obklad na zadní stěně sálu, ten odráží vertikalitu varhan. Nyní se v sále pohodlně usadí 172 diváků.

Zdroj: Atelier A8000