Je jen málo situací, které mohou konkurovat zahradnímu grilování a opékání. Jakmile vysvitne sluníčko, všichni ti, kteří mají možnost vařit venku, přesunou kuchyň pod širé nebe a započnou tady se svým kuchařským uměním. K dobrému výsledku potřebují jediné – zahradní krb nebo gril. Venkovní krby a grily mají oproti jejich interiérovým bratrům jednu podstatnou výhodu. Ke stavbě není potřeba vynaložit tolik úsilí a realizace bývá (až na výjimky) finančně mnohem méně náročná. Kam s ním Jedním z nejdůležitějších momentů při stavbě venkovního krbu je jeho umístění. Měl by totiž stát v místě bez průvanu, na závětrné straně a měl by být řešen tak, aby kouř nikoho neobtěžoval. Toho dosáhneme situačním a dispozičním řešením – krb musíme umístit na vhodné straně domku, případně bychom měli přistavit zeď či speciálně k těmto účelům vysadit zeleň. S ohledem na zmíněné podmínky následně vybíráme tvar krbu, přičemž rozměr si uživatel určuje podle prostorových možností. Můžeme mít krb volně stojící jehož oheň je vidět ze všech stran či s ohništěm klasickým s přístupem zepředu. Krb se také často využívá na terase nebo pod přístřeškem, tady je buď přistavěný nebo je součástí stavby. Tyto varianty jsou výhodné, protože je lze používat i při letní deštivé přeháňce. Majitelé pozemku se svažitým terénem, mohou nerovný terén upravit a následně zpevnit obložením. K němu mohou přistavit krb případně dovolují-li to podmínky, lze krb integrovat přímo do zdi. Výsledkem je nejen neobvyklé řešení, ale zároveň se tak využije původně nepoužívaná část zahrady. Tvar venkovního krbu může být přizpůsobený činnosti uživatelů. A tak pokud to prostor dovoluje, bývají krby rozšířeny o pracovní plochu, kde hospodyňka připravuje jídlo. Ta může být z jedné nebo obou stran, případně je krb rozšířen o odkládací plochu do rohu apod. Spodní části jsou využívány prakticky. Pod ohništěm bývá prostor na odkládání paliva, u velkých sestav jsou pod pracovní plochou úložné skříňky. Nejen funkce, ale i estetická stránka Po architektonické stránce se musíme na venkovní krb dívat stejně jako na krb interiérový. Jestliže předpokládáme, že vnitřní krb je nedílnou a výraznou součástí interiéru, pak venkovní krb má přímý vztah k exteriéru. Máme-li tedy vybraný tvar, dalším podstatným bodem bude materiál, ze kterého je vyrobený. Všeobecně platí zásada, že venkovní krby se vyrábějí z materiálů dobře odolných proti povětrnostním podmínkám, jinak se musí na zimu zajistit ochranným krytem. Venkovní krby jsou nejčastěji z prefabrikovaných betonových dílů, používají se také cihly, kámen apod. Pracovní plochy jsou pak ze dřeva, keramických kachlů apod. Alternativní řešení Nemáte-li dostatek místa nebo financí, existuje alternativní řešení, které je v konečném důsledku pro mnohé výhodnější. Na zahradu si totiž můžete pořídit přenosný gril. Takový přístroj postavíte na určené místo, vložíte do něj palivo a posléze na rozpálený rošt pokládáte maso, zeleninu ad. Výsledek kuchařského umění je stejný, majitelé pouze přicházejí o plameny klasického ohně. Výhodou přenosných grilů je možnost změnit místo tzn. že můžete grilovat stejně dobře na trávě uprostřed zahrady jako na terase. Také pořizovací náklady jsou nižší (nejlevnější přenosné grily se řádově pohybují okolo 500 Kč). A palivo? Záleží na typu, můžeme topit dřívím, častěji se ale používají lávové kameny. Existují také elektrické grily určené především na grilování doma v kuchyni případně na terase, kde je poblíž elektrická zásuvka. Sedíme pohodlně Součástí každého stolování je samozřejmě pohodlný nábytek. K venkovnímu použití je nejideálnější teakové dřevo, kterému nevadí podnebnostní podmínky (déšť, prudké slunce, zima, sníh..). Nejvhodnější bývá k těmto krbům přenosný sedací nábytek, dobře působí také trendová sedátka upravená ze špalků nebo lavice z fošen či půlených kmenů. Dobře použitelný je také proutěný či rattanový nábytek, kamenné sestavy jsou sice funkční, ale jejich sedací část musí být doplněna teplou a pohodlnou podložkou (z kožešiny, prošívaného sedáku apod.) -Ludmila Farkašová-