Český národ miluje muškáty. Jsou ideální dekorativní rostlinou, která není příliš náročná na údržbu a váš čas. Muškáty toho moc nepotřebují a porostou, i když na ně téměř zapomenete. Pokud se vám ale líbí ty skutečně vzrostlé, s velkými bohatými květy, měli byste jim dát přece jenom trochu péče.

Vyberte vhodné slunné místo, kde svítí skoro celý den. Zalévat je nemusíte denně, ba naopak. Muškáty trpí na plísně a přemokřená hlína jim tedy vůbec nesvědčí. Zalévejte vždy přímo hlínu u kořenů, nikoli listy! Tak se udržují kapky vody zbytečně na rostlině a zaděláváte si na problém.

A co je tedy ten zázrak, který vaše muškáty rozzáří?

Jód – ničí parazity, plísně, na které muškáty skutečně hodně trpí. Zvyšuje odolnost květiny, podporuje kvetení a dodává jí energii. Příprava je vskutku snadná – stačí vám litr odstáté kohoutkové vody a tekutý jód z domácí lékárničky. Případně se dá koupit i v lékárně v jeho tekuté formě. Do jednoho litru vody vám vystačí jedna kapka jódu. Jednou za měsíc toto hnojivo nastříkejte na vaše muškáty, zhruba 50 ml na květinu, a hned po prvním postřiku uvidíte znatelné změny.

Chcete o muškátech vědět více? Zkuste následující článek.