Jogurty jsou důležitým zdrojem živočišných bílkovin, vápníku a živých kultur a kromě mléka a prospěšných probiotik obsahují také konzervanty, barviva a někdy i zbytečné množství cukru. Kdo chce mít složení jogurtu pod kontrolou, může se spolehnout na vlastní zdroje a výrobu, s níž mu pomůže jogurtovač. Výroba jogurtů není nijak složitá a vybavení nemusí být obzvlášť drahé. Jogurtovače navíc lze využít nejen k výrobě jogurtů, ale i čerstvých sýrů a dalších pochoutek.


Domácí, či z regálu

Sortiment jogurtů v obchodech je nesmírně široký. Supermarkety nabízejí jogurty lokální i zahraniční provenience, smetanové či nízkotučné, bílé nebo ochucené, farmářské i z velkovýroby, ale vždy jsou dražší než doma vyrobené. Kvalitní jogurt něco stojí a ty levné zase obsahují množství dochucovadel, zahušťovadel a dalších látek, které dohánějí nedostatek kvalitních základních surovin – tedy plnotučného mléka a prospěšných bakterií mléčného kysání. Větší rodině se zálibou v jogurtech tak může pořízení domácího výrobníku ušetřit dost peněz. Navíc doma je možné dělat jogurt jen z vyzkoušených surovin a míchat ho s oblíbenými příchutěmi. Výběrem surovin lze ovlivňovat chuť, konzistenci i celkovou kvalitu výsledného produktu. Jogurtovač přináší pozitiva také z hlediska životního prostředí, protože jeho používáním odpadá hromadění plastových kelímků na jedno použití, řešení odpadu a recyklace.

Do osmi set

Levné jogurtovače jsou ideální pro všechny, kdo chtějí objevit kouzlo výroby vlastního jogurtu, ale ještě nevědí, zda u domácí výroby zůstanou. Modely obsahují jednu větší nádobu, nebo několik skleniček o menším objemu. Vždy jde o menší a skladná zařízení, která doma nezaberou moc místa a jejich obsluha je velmi jednoduchá. Jelikož přístroj není při provozu nijak zatěžován, i plastové komponenty mají dlouhou životnost a dokážou vyrobit kvalitní chutný jogurt. Nízké pořizovací náklady podpoří i výhodnost ceny vyrobeného jogurtu oproti kupovanému.

Zajímají vás další informace?

- jak konkrétně probíhá výroba jogurtu?

- jaké výhody mají jogurtovače střední třídy?

- za jaké nadstandardní funkce si můžete připlatit?

- k čemu přihlížet, aby byla výroba efektivní?

To vše a mnoho dalších informací a produktů najdete v červnovém čísle časopisu DŮM & ZAHRADA, které vychází 18. května.