Nikoliv ložnice vedle koupelny, od níž je oddělena například rozměrnými posuvnými dveřmi, ale opravdu vana umístěná v místnosti, kde spíme.

Ani voda není tichá

Je vana v ložnici praktická? Záleží na úhlu pohledu. Pokud máme ložnici opravdu rozměrnou a dobře odvětrávanou, tak ano. Záleží však na životním stylu. Vana v ložnici je ideální pro zamilovaný pár, který ji zapojí do intimního života…, ale pro manžele, kteří nevstávají ve stejný čas, rozcházejí se do svých zaměstnání a chtějí se předtím osprchovat, je to spíš komplikace. Zkuste použít koupelnu a nevzbudit člověka, který spí metr od vás…

Hledejme kompromis

Vana v ložnici je asi extrém, ale není nutné následovat každý trend. Stačí se jím jen do jisté míry inspirovat. Vana v blízkosti ložnice praktická rozhodně je. Není však nezbytné obě místnosti propojit, stačí je umístit blízko sebe a u koupelny nepodcenit její velikost. Trendem v koupelnách je zejména životní styl nazývaný wellness, tedy princip relaxace a naprostého uvolnění. Vana a vodní lázeň by neměly sloužit pouze k hygieně. Mohou přece nabídnout i odpočinek. Vanové koupele s vonnými solemi a oleji používali už staří Římané.

Žijme styl wellness!

Masážní sprchový boxVýhodou je, pokud máme dostatečný prostor, protože pak do koupelny zakomponujeme vanu i sprchu. Pokud to jen trochu jde, měli bychom volit právě toto řešení. Sprcha slouží k rychlé hygieně, kterou vítáme například při uspěchaném odchodu do práce. Vana naopak poskytne uvolnění večer. Mnohé sprchové kouty dnes nabízejí strop vybavený LED diodami určenými k chromoterapii. Některé barvy světelného spektra mají léčivé účinky a mnohé zklidňují. Trh nabízí i speciální parní boxy, které nahrazují saunu a umožňují využít i vonné silice.

Hydromasáž

Vany s hydromasáží jsou trendem už dlouho, ale málokdo ví, že ty levné nám způsobí jen problémy. Pod vanou bývá umístěna soustava trubek, z nichž prýští voda do lázně. Tyto trubky je třeba čistit a ošetřovat proti usazování vodního kamene. Pokud neprovedeme pravidelnou údržbu, dočkáme se za čas havárie a budeme nuceni sekat. Oprava vany je stavební zásah, který vždy naruší chod rodiny.

Šetrný vzduch

Vířivá vana se zabudovaným světlemMnohem lepší je zvolit perličkovou lázeň, která funguje na principu proudícího vzduchu. Ani tady se nedoporučuje šetřit. Pod vanou jsou umístěny rovněž trubky a ty se mohou zanést tvrdou vodou, jako v předchozím případě. Dražší typy van mají na konci trysek zpětné klapky, které zamezují vniknutí vody do vzduchového systému. Oba druhy van jsou absolutně nevhodné pro použití vonných olejů, soli a pěny. Na antické lázně zkrátka zapomeňme.

Ideál

Ideální skladbou současné koupelny je zcela klasická vana bez přidaných funkcí a opravdu sofistikovaný sprchový kout s funkcí páry atd. Vana by měla sloužit jen k lázni, kde je benefitem to, co do lázně přilijeme – například olej. Většina koupelen však nemá dostatečné rozměry a ideál neumožňuje. V takovém případě bychom měli upřednostnit vanu – ve vaně se lze osprchovat, ale sprchový kout si nikdy nenapustíte. Důležité je však zohlednit individuální návyky. Existují lidé, kteří se prostě neradi koupou – a pro ně zmíněné pravidlo pochopitelně neplatí.

Trendem je světlo

Vana se zabudovaným osvětlenímSoučasné trendy zdůrazňující koupelnu jako místo odpočinku akcentují kvalitní osvětlení, které lze upravit podle nálady. Složité a drahé systémy lze nahradit běžným stmívačem za pět set korun nainstalovaným místo standardního vypínače. Jeho pootočením vytvoříme náladu, kterou poskytují například romantické svíčky, jenže bez nutnosti hlídat kapající vosk a otevřený plamen.

Nezapomeňme na hudbu

Mnoho značek koupelnového vybavení nabízí speciální systémy k zabudování CD přehrávače a reproduktorů přímo do stěny koupelny. Průzkumy prokázaly, že pokud si už najdeme čas na relaxační lázeň, vítáme poslech hudby. Podobný luxus lze nahradit mnoha běžně prodávanými spotřebiči, které jsou přímo určené do prostředí se zvýšenou vlhkostí. Běžný přehrávač CD do koupelny nenoste – úrazy způsobené elektrickým proudem přece patří jen do detektivek.

-jop-Foto: Kaldewei, Axor, Villeroy&Boch