Když teploty stoupnou nad 30 stupňů a v bytě se už nedá pomalu dýchat, stropní ventilátor vytvoří příjemný vánek. Na rozdíl od klimatizace vzduch neochlazuje, jen se stará o jeho cirkulaci v místnosti a letní pařák činí snesitelným, aniž byste se cítili jako "v lednici".

Stropní ventilátor může nahradit jak větrák, tak hlavní svítidlo. Ventilátory s osvětlením v podstatě fungují jako lustry a při jejich výběru se musíme zajímat také o typ a intenzitu použitých žárovek. Pozor, žárovky nejsou vždycky součástí balení, k některým ventilátorům je musíte dokoupit zvlášť. Pokud se stane, že vám intenzita osvětlení nebude vyhovovat, je možné pořídit zvláštní světelný kit, který se k ventilátoru přimontuje a doplní ho o víc světel.

Jak vysoko ventilátor nainstalovat

Lopatky ventilátoru by měly být umístěny ve výšce nejméně 2,3 m od podlahy, jinak hrozí poranění vyšších osob a skákajících dětí. Čím výše se ale lopatky nacházejí, tím menšího efektu ochlazování místnosti docílíte. Ventilátor by proto neměl být zavěšený výš než 3 m od země.

Zpětný chod

Moderní stropní ventilátory nabízejí funkci zpětného chodu, který oceníte v zimním období, kdy topíte a topíte, ale teplý vzduch u podlahy neudržíte, protože stoupá vzhůru ke stropu. Funkce se někdy označuje také jako reverzní nebo zimní chod a poznáte ji podle piktogramu sněhové vločky. Pomocí opačného rotování lopatek se teplý vzduch nahromaděný u stropu posouvá ke stěnám a vrací se k podlaze, takže nepřichází nazmar a v bytě je vám tepleji.

Dřevo, nebo kov?

Ventilátory s dřevěnými lopatkami jsou líbivou klasikou a bývají tišší než ventilátory kovové, někdo ale potřebuje modernější vzhled, který lépe zapadne do minimalisticky pojatého interiéru. Stropní ventilátory jsou dnes naštěstí nabízeny v mnoha podobách a velikostech, není problém najít ani nenápadný výrobek v bílé barvě, jenž u stropu nebude budit tolik pozornosti. Kdo si stropní ventilátor pořizuje do klasického starého domu nebo chalupy, může sáhnout po robustních dřevěných lopatkách a učinit z nich dominantní prvek interiéru.