Co přesně je Zenerova dioda?

Tak jako většina elektrotechnických součástek je i Zenerova dioda polovodičová součástka, která je postavena na přechodu PN, tedy mezi katodou a anodou. Zenerova dioda je často nazývána diodou referenční. Od běžné diody se Zenerova dioda liší především tím, že její voltampérová charakteristika v propustném směru je podobná jako u usměrňující diody, avšak v závěrném směru pracuje i po překročení průrazného napětí. Toto napětí je nazýváno jako Zenerovo. Jednodušeji řečeno k Zenerovu napětí dochází, když v závěrném směru rychle narůstá proud s pomalým nárůstem napětí.

Jak se přesně používá Zenerova dioda?

Z výše uvedeného je zřejmé, že Zenerova dioda se používá při usměrnění napětí, a to zejména v případech, kdy je potřeba jednoduché paralelní řešení. Stabilizátory se Zenerovou diodou jsou vhodné pouze pro malý výstupní proud bez zvýšených požadavků na teplotní stabilitu. V ostatních případech je samozřejmě praktičtější využít transil. Transil je podobný jako dvě antisériově zapojené Zenerovy diody s tím rozdílem, že Zenerovy diody jsou citlivější na velké přetížení a mohou přestat vést proud.

S jakými Zenerovými diodami se můžete setkat?

Zenerovy diody se vyrábí s různými hodnotami výkonu od 0,5 až po 5 W a napětím 0,8 až 200 V. Na Zenerovy diody různého výkonu se můžete podívat na https://www.tme.eu/cz/katalog/zenerovy-diody_100257/ , kde si můžete vybírat z více než 5 000 různých Zenerových diod od mnoha výrobců.

Kdy Zenerovy diody nejvíce oceníte v praxi?

Typickým příkladem, kdy se uplatňují Zenerovy diody, jsou třeba sobotní rána v rodinných domech, kdy tatínek střídavě potřebuje elektrickou energii pro své nářadí, které zapíná a vypíná. Maminka zapíná troubu či několik plotýnek na sporáku a děti si hrají na počítačích. Právě v tuto chvíli nesmí výrazně vzrůst ani klesnout napětí na stabilně zapnutých spotřebičích, což jsou v tomto případě počítače, a právě o to se stará Zenerova dioda.

Nejen Zenerovy diody najdete v nabídce tme.eu, který je specialistou na elektronické komponenty. Obraťte se na specialisty, jež své práci opravdu rozumí.