Kadeřávek neboli kadeřavá kapusta se stal hitem zdravé výživy. S nadsázkou o něm můžeme mluvit jako o zeleném multivitaminu, protože obsahuje celou plejádu vitaminů, minerálů a stopových prvků.
V obsahu vitaminu C předčí i špenát a citrusy. Velmi bohatý je také na vitamin K, který je nezbytný pro správné srážení krve a hraje zásadní roli při vstřebávání vápníku v kostech. I ten v kadeřávku najdete, díky čemuž tato zelenina působí jako prevence proti osteoporóze a doporučuje se i jako doplněk při její léčbě.
Nevíte, jak kadeřávek upravit, aby vám opravdu chutnal? Ve videu najdete 6 skvělých tipů:
Skvělý proti stárnutí
Pravidelná konzumace kadeřávku příznivě ovlivňuje i zdraví vlasů, nehtů a pleti, a to díky vitaminům skupiny B a vitaminu A. Působí příznivě také na trávení, reguluje hladinu cholesterolu v krvi, díky hořčíku pomáhá proti stresu a zmírňuje křeče ve svalech.
Podle některých studií působí také jako prevence proti nádorovým onemocněním. Obecně se kadeřávek doporučuje jako potravina vhodná pro celkovou svěžest a vitalitu.
Vhodný je i při hubnutí – 100 g kadeřávku obsahuje pouhých 40 kcal a díky obsaženým bílkovinám a vláknině výborně zasytí na dlouhou dobu.
Kadeřávek v kuchyni
Pokud chcete z této vitaminové bomby maximum, dopřejte si ho zasyrova. Pokud by vám vadila tužší konzistence listů, stačí je pokapat olivovým olejem a důkladně promnout – krásně změknou. Poté je přidejte do zeleninového salátu, vmíchejte do těstovin, rýže, čočky nebo přidejte do sendviče.
Další možností je svěřit práci mixéru a dopřát si kadeřávek ve formě smoothie. Tepelná úprava je ale také možná. Dušený nebo restovaný se uplatní jako příloha k masu, součást teplých salátů nebo masových směsí.
Výborně se hodí do vydatných zeleninových polévek a stejně jako z kapusty z něj lze připravit také karbanátky.
Velmi populární je ve formě pečených křupavých chipsů, které si můžete bez výčitek dopřát k vínu nebo jako večerní zobání k televizi.
Kadeřávkové chipsy
Doba přípravy: 25 minut
Ingredience:
- 1 svazek kadeřávku
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky soli
- sušené chilli nebo oblíbené koření (lze vynechat)
Příprava:
1) Předehřejte troubu na 180 ºC.
2) Listy kadeřávku omyjte a důkladně osušte utěrkou nebo v odstředivce.
3) Odstraňte tuhý střed a listy natrhejte na malé kousky.
4) Smíchejte olivový olej se solí a vybraným kořením. Každý kousek potřete olejem pomocí prstů nebo mašlovačkou.
5) Kadeřávek rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby.
6) Pečte dokřupava 10-15 minut.