Zdraví prospěšný

Kadeřávek je stejně jako zelí nebo kapusta velmi zdravý, a to díky tzv. isothiocyanatům, tedy látkám přispívajícím k prevenci vzniku rakoviny. Kromě toho všechna košťálová zelenina obsahuje dusičnany a dusitany, které mají uzdravující účinky pro srdce, zejména například po prodělaném infarktu. Spousta vlákniny, kterou obecně košťálová zelenina obsahuje, má zase blahodárné účinky na náš trávicí systém. Vitaminy B, C, provitamin A či minerální látky jako vápník, fosfor a draslík celkově pomáhají imunitnímu systému, působí antistresově a díky velkému obsahu kyseliny listové je toto přímo ideální zelenina pro těhotné ženy nebo pro ženy, které chtějí otěhotnět.

Jak kadeřávek pěstovat

Tato skvělá zelenina se dobře pěstuje na propustných půdách, ideálně středně těžkých, nebo i těžkých, které jsou dobře vyhnojené a zásadité, takže před zasazením nebo před setbou je dobré povrch posypat vápencem.

Kadeřávek můžeme pěstovat ve dvou kultivarech: pravý a sibiřský. Pravý kadeřávek zpravidla vyséváme v polovině jara do rýhy, vzrostlé sazeničky potom vyjednotíme a během léta je vysadíme na konečné stanoviště. Vzhledem k tomu, že kadeřávek je poměrně rozložitý, je dobré mezi rostlinami zachovávat vzdálenost alespoň 50 cm. Zeminu kolem kmínků rostlin dobře upěchujeme a hodně zaléváme, aby sazeničky dobře zakořenily.

Sibiřský kadeřávek vyséváme později, až v druhé polovině léta. Tento druh kadeřávku má rychlý a bujný růst a jeho listy by při příliš brzkém zasazení nemusely přežít zimu. Semena sibiřské odrůdy se vysazují po třech až čtyřech už přímo na konečné stanoviště s rozestupy alespoň 40 cm mezi řadami a potom se z každé skupinky semenáčků vyberou pouze ty nejkvalitnější, ostatní se oddělí pryč.

Vzhledem k tomu, že kadeřávky vyrůstají poměrně do velké výšky a na záhonech bývají přes zimu vystaveny větru, prudšímu dešti a sněhu, není od věci ke kmínku zapíchnout tyčku a rostlinku k ní přivázat pro zpevnění.

Sklízíme v zimě

Listy pravého kadeřávku odřezáváme zhruba od půlky zimy, sibiřský kadeřávek stačí sklízet ke konci zimy, nebo až sklidíme ten pravý. Nejprve vždycky vykrojíme prostředek rostliny, čímž umožníme růst čerstvých výhonů. Když kadeřávek vykvete, vyryjeme jej a stonky můžeme použít na kompost.

K čemu se hodí v kuchyni?

Listy kadeřávku jsou křehké, zároveň velmi křupavé, šťavnaté a mají specifickou chuť. Skvěle se hodí vařený pro přípravu polévek, pyré, příloh, ale i syrový například do salátů. Vždy použijeme jen měkké zelené části, tuhý řapík a bílá žebra odstraníme. Při tepelné úpravě stačí povařit listy zhruba 10-15 minut v mírně osolené vodě nebo 20 minut v páře, pak listy scedíme a nadrobno nasekáme. Můžeme je použít jako alternativu k zelí coby přílohu k masu nebo jimi nahradit špenát.