Kadeřavost napadá broskvoně bez rozdílu odrůdy i věku a dokáže stromy natolik oslabit, že to ohrozí nejen úrodu, ale také samotný strom. Ten často v důsledku této choroby nedokáže vzdorovat klimatickým podmínkám ani jiným chorobám či škůdcům, a může postupně uhynout. To se děje především při každoročním výskytu kadeřavosti.

Za kadeřavostí stojí houba

Kadeřavost způsobuje houba puchýřnatka broskvoňová (Taphrina deformans). Ta přezimuje ve vyšších patrech stromů na šupinách pupenů. Na jaře se s pomocí dešťů či rosy dostává do pupenů, při teplotě 7 °C se aktivuje a se vzrůstající teplotou se stále rychleji šíří.

Že je broskev napadená, zjistíte při pohledu na listy. Na těch čerstvě vyrašených žádné změny pouhým okem vidět nejsou, ovšem jakmile trochu povyrostou, začnou se na nich objevovat nepravidelné načervenalé či nažloutlé puchýře. Tyto příznaky zahrádkáři často zamění za napadení mšicemi, ovšem u kadeřavosti je čepel listu zjevně ztlustlá a na její spodní straně je viditelný bělavý nálet houby. List se později celý deformuje, vrásní a kroutí.

Pokud takto napadené stromy vykvetou, většina květů opadá a ze zbylých opylených se vyvinou deformované plody. Broskvoň totiž během června postupně shodí napadené listy, což omezí i výživu plodů. Nové listy jsou sice většinou nepoškozené, ale opad prvních listů má na plody vliv – broskve jsou drobné, mají sklony k praskání a hnilobě.

Listopad je ideální doba pro postřik

Jakmile broskvoně shodí listí, což bývá teď v listopadu, znamená to, že se puchýřnatka přesunula do šupin budoucích pupenů, kde hodlá přezimovat. Takže je pravá chvíle na zahájení boje: ve dnech, kdy není mráz a je sucho, aplikujte postřik, který vytvoříte z 200–250 ml Sulky a 5 litrů vody. Použít můžete také Kuprikol 50 nebo Kuprikol 250 SC v koncentraci 0,6 %. Postřikem ošetřete nejen větve, ale také kmen stromu. Pokud je nadále suché a nemrazivé počasí, tak postup po dvou týdnech zopakujte.

Postřik poté zopakujte v předjaří. Jakmile teploty vystoupí nad sedm stupňů, hodí se fungicidní přípravky s mědí, tedy opět Kuprikol nebo Champion 50 WP. Postřik znovu aplikujte na větve i kmen. Do dvou týdnů postřik zopakujte. Nejpozdější termín pro postřik broskvoní proti kadeřavosti je v době rašení terminálních pupenů, kdy se na šupinách objevují zelené proužky, pozdější postřiky už nemají účinnost.

Pokud ovšem dodržíte tento postup, žádné další postřiky už nebudou potřeba, protože se vám podaří vaše broskvoně této nepříjemné choroby zbavit.

Zdroje: abecedazahrady.dáma.cz, agromanuálshop.cz