Celkem 130 kreseb, které se pokládají za autorovo mistrovské dílo, namaloval výtvarník a král komiksů Kája Saudek v 60. letech 20. století. Ale desítky let trvalo, než se ztracené, znovu objevené a soudními spory oplývající kresby mohly představit veřejnosti.

Legendární kresby

Nejprve měl tiskem vyjít komiks, který Kája Saudek tvořil rok, poté se plánovalo jeho filmové zpracování. Ale doba slavnému komiksu nepřála, a tak si na vydáni musel počkat až do roku 1991. Ztvárňuje příběh odvážné Muriel, jejích mocných souputníků z budoucnosti i proradných současníků. „Mělo to být vpravdě veledílo. Komiks samotný, v západních produkcích obvykle tvořený celými týmy kreslířů a letteristů, měl vytvořit Kája sám, podle Macourkovy scenáristické předlohy,“ vysvětlují kurátoři výstavy Berenika Saudková a David Goldberg.

Telegraficky

Výstava Kája Saudek: Muriel a andělé a další poklady se pořádá ve třech podlažích Galerie Tančící dům. V přízemí uvidíte grafické listy a několik originálů maleb, v -1. patře průřez tvorbou Káji Saudka a v -2. patře (trezorové místnosti) je umístěno 130 listů souboru Muriel a andělé. Důvod je pragmatický, barvy, které Kája Saudek používal, nemají rády světlo.
Výstava potrvá do 31. 3. 2023, vidět ji můžete každý den od 9 do 19 hodin. Příznivci Káji Saudka rovněž mají možnost koupit si některá umělcova díla.