Cena jedné tuny kakaa se tento týden na komoditní burze vyšplhala na téměř 88 000 Kč (3 786 dolarů), což je nejvíc od roku 1979. Oproti loňskému roku je částka vyšší o neuvěřitelných 60 %. Důvodem jsou především obavy z nedostatečné produkce kakaových bobů. Země, jež patří mezi nejvýznamnější dodavatele, se totiž potýkají s extrémně nepříznivým počasím, které zásadně ovlivnilo letošní sklizeň.
Zajímá vás, jak se z kakaových bobů stane lahodná čokoláda? Podívejte se na video:
Období dešťů
K nejvýznamnějším producentům patří Afrika, odkud pochází až 75 % kakaových bobů na trhu. Téměř polovina z tohoto množství pak připadá na Pobřeží slonoviny, které se v této sezoně potýkalo s extrémními podmínkami. Podobné problémy nastaly i v Ghaně.
Vinou silných dešťů došlo k předčasnému opadání květů a vlhkost navíc zvyšuje riziko, že kávovníky napadnou houbové choroby. Celková produkce tak může poklesnout až o pětinu. Z kakaa se vzhledem k vysoké poptávce stává nedostatkové zboží, což se může ve výsledku promítnout i do cen čokoládových výrobků. Možné zdražení už avizovali i někteří přední výrobci čokolády. O kolik se ale cena zvýší, není zatím možné určit.
Jak se rodí kakao?
Kakaové boby jsou semena ukrytá v plodech kakaovníku pravého. Rostlina původně pochází z Jižní Ameriky a o jejích účincích věděli už staří Mayové. Ti z bobů jako první připravovali hořký nápoj s názvem xocolatl, z něhož pochází i dnešní označení čokoláda.
V současné době najdeme nejvíce kakaových plantáží v Africe. Plody kakaovníku se sklízí ručně a po očištění dužiny se boby nechávají několik dní fermentovat. Následně se suší zhruba týden na slunci nebo speciálních sušárnách, poté jsou připraveny k prodeji a zpracování.
Zdroj: www.irozhlas.cz, www.cokomuzeum.cz