Často bývají oranžové, růžové, bílé nebo modré, obvykle jsou tvarovány jako miskovité, někdy ploché nebo hvězdicovité. Okvětní plátky mohou být otočeny dozadu, často mívají výrazné žilkování nebo skvrny. Listy bývají většinou dlanitě členěné, často jsou aromatické, některé se na podzim zbarvují.

Kakosty patří k rodu zahrnujícímu okolo 300 druhů poloopadavých i stálezelených trvalek, dvouletek i letniček. Vyskytují se prakticky ve všech lokalitách mírného klimatického pásu, ať už se jedná o louky, skalnaté stráně, lesy, nebo říční břehy, většina druhů však dává přednost suchým stanovištím. Zahradníci je považují za mnohostranné a nenáročné rostliny, které najdou své uplatnění prakticky ve všech zahradních partiích. Malé – asi 15 cm vysoké kompaktní trvalky jsou jak stvořené pro skalky, poléhavé, kobercovité či rozrůstané druhy budou zase vhodnými půdopokryvnými rostlinami do divokých nebo lesních partií zahrad, zatím co vyšší trsnaté druhy a kultivary se hodí jako výplňkové rostliny do kvetoucích záhonů nebo mezi keře.

ČTĚTE TAKÉ:

Květenství

Doba kvetení je u jednotlivých druhů kakostů značně rozdílná, minimálně nám však kvetou alespoň dva měsíce v jednom kuse. Pokud nekoupíme první rostlinku, která nám přijde pod ruku, a budeme si pečlivě vybírat podle etiket z různých druhů a kultivarů, můžeme si připravit smíšené záhonky, které nám pokvetou od konce jara až do začátku podzimu.

Vlastnosti

Některé druhy kakostů se používaly i v lidovém léčitelství. Velkému zájmu se těšil zejména kakost smrdutý (Geranium robertianum), jehož kvetoucí nať pomáhá při krvavých průjmech a při objevení krve v moči, využijeme-li ho jako pitnou kúru, může nám pomoci při chorobách ledvin. Rozdrcená nebo horkou vodou přelitá sušená rostlina zase sloužila k léčení ušních zánětů, zánětu trojklaného nervu nebo byla užívána jako kašovitý obklad na otoky.

Pěstování

Kakosty patří k nenáročným rostlinám, které se spokojí s jakýmkoliv druhem středně živné a dobře propustné půdy a bude se jim výborně dařit na plném sluníčku nebo v polostínu.

Jediné, co jim vadí, je trvale přemokřená půda, výjimkou je kakost bahenní (G. palustre), který potřebuje vysokou hladinu spodní vody.

Květenství lze podpořit přihnojováním plným kapalným hnojivem aplikovaným 1x za měsíc, ale též odstraňováním odkvetlých květních stopek. U rostlin pěstovaných v nádobách je hnojení nutností.

Množení

Jarním nebo podzimním dělením trsů či jarním odebíráním řízků. Semena vyséváme okamžitě po dozrání nebo na jaře přímo na záhon. Semenáčky nejlépe zakořeňují od února do března a na podzim.

Titulní foto: Thinkstockpohotos.com