Zákon, který podepsal guvernér státu Kalifornie Gavin Newsom, ukládá přestup od malých spalovacích motorů k bezemisním náhradám. Tyto motory jsou základem zahradních a stavebních strojů, malotraktorů, ale také elektrických generátorů. Kalifornie tak navazuje tyto stroje na předchozí tvorbu předpisů o čistotě vzduchu, které vydává California Air Resources Board (CARB).

„V současné době existují ekvivalenty s nulovými emisemi pro všechna zařízení regulovaná CARB,“ řekl guvernér Gavin Newsom. „Technologie baterií potřebná pro pohon těchto zařízení již je k dispozici dnes, a také se již začalo zcela přirozeně přecházet na tyto stroje.“

Horší než auta

Kalifornie reaguje na výsledky několika studií, které jasně říkají, že tyto stroje jsou horšími znečišťovateli ovzduší než automobily. Například americká vládní agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) už v roce 2006 zjistila, že hodinová práce s takovým strojem znamená pro jeho obsluhu vystavení takovému množství jedovatých emisí, jaké na něj normálně působí 24 hodin. Nejnovější studie pak ukázala, že standardní fukar na listí má za hodinu práce takové emise, jako Toyota Camry, která ujede skoro 1700 km. Je to pochopitelné. Zatímco spalovací motory u automobilů jsou pod přísným dohledem a jejich technologický vývoj je na vysoké úrovni, motory zemědělských strojů jsou z drtivé většiny jednoduché dvoutaktní stroje bez emisních filtrů.

Samozřejmě, že největší problém bude s generátory elektrického proudu. Ty nelze nahradit elektrickou verzí. Proto se už dnes vyvíjí speciální technologie pro využití vodíku, a to jak systémem spalování, tak i pomocí výroby elektřiny na palivových článcích.

zdroj: arstechnica.com/