V minulých stoletích bývala doba před velikonočním půstem asi pěkná krušná, především co se týče počasí. Na severní polokouli je toto období dlouhodobě nejchladnější částí roku. Na konci ledna a začátku února býval hlad, který vyvrcholil čtyřicetidenním odříkáním. Hlad neměli jen lidé, ale také myši ve spižírnách. Vyvinula se praktická kulinární tradice, která se později obalila různými duchovními nadstavbami. Anonymní masopustní třeštění s maskami bylo bonusem před očekávaným nedostatkem.

Vymetejte spižírny

Co se týče tradice pečení koblih, je snadné si představit, že hospodyně vynesly ze spižírny všechno, co našly a co bylo při následném předvelikonočním půstu zakázáno. Bylo jasné, že je praktičtější potraviny sníst a přeměnit ve vlastní tukové polštářky, než je nechat na pospas bakteriím, plísním nebo myším. Takže v kuchyni se objevila především zakázaná vajíčka a tuky. Přidala se mouka a vznikly nejrůznější varianty koblih nebo božích milostí. Tyto smažené sladkosti se vyskytují snad ve všech zemích Evropy. Teď je jedinečná příležitost dopřát si je bez výčitek, pokud se od Popeleční středy na oplátku zkusíte trochu postit. Třeba žádné hranolky, řízky a podobně až do Velkého pátku.

ČTĚTE TAKÉ:

Koblihy v pohádce a ve snech

Pohádka O Koblížkovi je jistě symbolická, ale na jejím začátku si můžeme také přečíst postup obstarávání surovin vyškrabáváním zbytků: „Já koblížek, koblížek, po sýpce metený, po truhlách škrabaný, smetanou mísený, na másle smažený.“ Další uplatnění našly koblihy v knize Saturnin Zdeňka Jirotky. Většina čtenářů jistě zná začátek, kde hlavní hrdina sní o tom, že bude smažené zákusky házet na ostatní hosty. S výkladem obou děl by nám jistě pomohli psychoanalytikové nebo literární kritikové.

A co ve světě

Smažené masopustní dobroty najdete všude v Evropě, ale také v Americe. Dnes se konzumují v průběhu celého roku, což je posunuje do kategorie potravin, které způsobují naši nadváhu. Ve Španělsku mají churros ze sladkého těsta, které spíš připomínají tyčinky. Ve Francii objednávejte beignets. Toto slovo znamená v podstatě cokoli smaženého. Francouzské koblihy jsou vyráběné v mnoha variantách, plněné nebo jen jako smažené placky. V Dánsku se jí aebleskiver, v Itálii se smaží miniaturní struffoli. Na výsluní zájmu se tlačí s americkou rozpínavostí donut. Uniformní prstence s kýčovitými barevnými polevami a cukrovými dekoracemi se starobylým masopustním evropským sladkostem nepodobají.